Terug

Volg Hart van Nederland

Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep tegen Richard de Mos en medeverdachten

112

4 mei 2023, 16:14

Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep in de strafzaak tegen de Haagse oud-wethouder Richard de Mos. Twee weken geleden was er grote vreugde bij de partij van de Mos, Hart voor Den Haag. Toen werd hij samen met zijn medeverdachten vrijgesproken van corruptie.

In een persbericht laat het OM weten: "Het OM zet deze stap om de wettelijke termijn voor hoger beroep veilig te stellen. Het vonnis wordt op dit moment nog bestudeerd. Het gaat om een complexe strafzaak met maatschappelijke impact, dit vraagt om een zorgvuldige afweging ten aanzien van het hoger beroep. Hiervoor heeft het OM meer tijd nodig."

Goede bedoelingen

De Mos werd verdacht van ambtelijke corruptie. Het OM vond dat hij bevriende ondernemers had voorgetrokken in ruil voor donaties aan de partij, en eiste daarom 22 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf en een bestuursverbod van vier jaar.

De rechtbank in Rotterdam maakte echter gehakt van de aanklachten bij het vonnis zo'n twee weken geleden. "Van groot belang in de vonnissen is de niet te bewijzen kwade bedoeling van de bij de partijdonaties betrokken ondernemers. Sterker nog, de donaties lijken gedaan uit goede bedoelingen", aldus de rechter.

Gijzelen

Richard de Mos is er niet over te spreken dat het OM in beroep gaat tegen de vrijspraak van hem en zijn medeverdachten. "Wij betreuren het ten zeerste dat het Openbaar Ministerie de stad Den Haag nog langer politiek wil gijzelen. Daarmee is het OM ziende blind en horende doof voor de gevoelens in de samenleving", laat de oud-wethouder weten.

Richard de Mos over hoger beroep in corruptiezaak: 'Ze twijfelen zelf ook nog'
1:00
Richard de Mos over hoger beroep in corruptiezaak: 'Ze twijfelen zelf ook nog'

Ook de burgemeester van Den Haag, Jan van Zanen, hoopt dat het OM snel een besluit neemt over het hoger beroep. "Daar is de stad het meeste bij gebaat", laat hij weten via een woordvoerder. "Het is uiteraard aan het Openbaar Ministerie welke keuzes ze maken. Als stad dachten we met de heldere uitspraak een punt te zetten achter een lange periode van onzekerheid. Met deze stap duurt de onzekerheid langer." Het is nog niet helemaal zeker dat de aanklagers het hoger beroep doorzetten. Ze hadden na het vonnis twee weken de tijd om een besluit te nemen. Door nu beroep aan te tekenen, blijven ze binnen die termijn. Ze hebben nu meer tijd om het vonnis te bestuderen.

Bovenstaande reportage is eerder uitgezonden door Hart van Nederland.

Hart van Nederland / ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.