Terug

Volg Hart van Nederland

Veel meer onderdelen e-bikes, scooters en bedrijfsauto's gestolen

112

9 nov 2023, 07:19

Niet eerder werd er zo vaak iets gestolen vanaf een e-bike, scooter of uit een bedrijfsauto als in de eerste negen maanden van dit jaar. In totaal noteerde de politie ruim 21.000 diefstallen uit voertuigen, waarbij personenauto's niet zijn meegeteld. Dat zijn er een kwart meer dan in dezelfde periode in 2022, en het hoogste aantal sinds 2012, toen werd gestart met het bijhouden van deze cijfers.

Dat blijkt uit een analyse van het ANP op basis van politiecijfers. De politie telt alle diefstallen uit of vanaf e-bikes, bedrijfsauto's, scooters, autobussen en touringcars bij elkaar op tot één groep misdrijven. Diefstallen uit personenauto's horen hier dus niet bij. Het aantal geregistreerde misdrijven in deze categorie nam - na cybercrime - van alle delicten op jaarbasis het hardst toe.

De politie heeft niet onderzocht waarom specifiek dit type misdrijf zo hard stijgt, maar een woordvoerder zegt wel dat er veel vaker accu's, digitale schermen en andere onderdelen van e-bikes worden gestolen. Ook is duur gereedschap uit bedrijfsauto's volgens de politie vaak het doelwit. Deze diefstallen worden allemaal onder één categorie "weggeschreven".

Steeds duurder

In bijna twee op de drie gemeenten was het aantal diefstallen in januari tot en met september van dit jaar hoger dan in dezelfde periode in 2022. Van de grootste gemeenten werden vooral in Groningen, Utrecht en Rotterdam veel vaker onderdelen of spullen gestolen dan een jaar eerder. In Amsterdam, Zandvoort, Nieuwegein en Katwijk gebeurde dit - afgezet tegen het aantal inwoners - het vaakst.

André Bouwman, adviseur bij het Landelijk Intelligence- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV), zegt dat de stijging komt doordat voertuigen steeds duurder worden, en daarmee dus ook de onderdelen. Volgens hem wordt de markt in gestolen onderdelen voor criminelen daardoor steeds groter. "Op platformen als Marktplaats en Facebook kunnen criminelen anoniem gestolen onderdelen aanbieden. Die onderdelen gaan vervolgens de wereld rond en zijn, met uitzondering van navigatiesystemen, ontraceerbaar voor opsporingsdiensten", zegt Bouwman.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.