Terug

Volg Hart van Nederland

Om racisme veroordeelde agent (54) wordt toch geen leidinggevende bij vreemdelingenpolitie

Om racisme veroordeelde agent (54) wordt toch geen leidinggevende bij vreemdelingenpolitie

112

14 juni 2023, 22:00

De Dordtse politieagent (54) die is veroordeeld voor een racistische belediging en die een nieuwe leidinggevende functie had gekregen bij de vreemdelingenpolitie, krijgt die baan toch niet. Dat laat de politie woensdagavond weten.

De politie laat weten dat de eenheidsleiding van de politie-eenheid Rotterdam heeft besloten dat de aanstelling van de agent niet passend is.

Racistische uitlatingen

De 54-jarige agent was betrokken bij een heftige aanhouding op Sinterklaasavond 2020. Hij kwam samen met twee collega's af op een melding van geluidsoverlast van een blaffende hond in Dordrecht. Toen de agenten een dronken buurtbewoner aanhielden, bemoeide een omstander zich ermee.

Er volgde een vechtpartij waarbij de agent riep: "Loslaten, loslaten kutneger." Dat bleek toen er camerabeelden van de aanhouding opdoken. Daarop was ook te zien dat de agenten buitenproportioneel geweld hadden toegepast. In de processen-verbaal, die de agenten opstelden, was dat niet terug te lezen.

Hoger beroep loopt nog

Politiechef Fred Westerbeke van Rotterdam bood vorig jaar excuses aan voor het racistische incident. De desbetreffende agent werd veroordeeld tot een geldboete van 250 euro. De rechter sprak van "een heftige belediging". Het hoger beroep tegen de agent loopt nog.

Dinsdag bevestigde de politie berichtgeving dat de agent een nieuwe leidinggevende functie heeft gekregen bij de vreemdelingenpolitie. Justin Kötter, advocaat van het gezin dat is uitgescholden, noemde de benoeming van de agent "onbegrijpelijk".

Te weinig oog voor signalen

Westerbeke zegt nu dat "we meer oog hadden moeten hebben voor de impact van de plaatsing van de collega bij de AVIM". AVIM staat voor Afdeling Vreemdelingenpolitie, Identificatie en Mensenhandel. "Het draagvlak blijkt onvoldoende en daarmee hebben we te weinig rekening gehouden met wat er leeft onder collega’s en in de samenleving.

In het bericht van de politie komt ook de betreffende agent aan het woord. Hij zegt daarin de beslissing te begrijpen. "Ik had die uitlating nooit mogen doen en heb de afgelopen tweeënhalf jaar gebruikt om te reflecteren en opnieuw mijn weg te vinden. Ik realiseer mij dat er voor mijn plaatsing bij de AVIM onvoldoende draagvlak is en dat deze stap te snel is. Het is niet de juiste tijd, en niet de juiste plek."

Racisme bij de politie

Racisme komt structureel voor bij de politie, zei politiechef Janny Knol van de eenheid Oost-Nederland een paar maanden geleden nog tegen het AD. Toen waren net zes politiemensen uit die regio op non-actief gesteld nadat een video rondging waarin ze schokkende, racistische taal gebruikten":

In 2018 kwam de Rotterdamse Gladys oog in oog met een man die vond dat zij geen Nederlander is. "Jullie horen hier niet", zegt de man in het filmpje dat destijds enorm viraal ging:

Rotterdamse Gladys toont racisme aan in filmpje
4:03
Rotterdamse Gladys toont racisme aan in filmpje

Hart van Nederland / ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.