Terug

Volg Hart van Nederland

OM eist celstraf tegen man die met fakkel voor huis Kaag stond

112

30 jan 2023, 14:03

Het Openbaar Ministerie heeft maandag in hoger beroep een celstraf van 174 dagen en zes maanden voorwaardelijk geëist tegen Max van den B. (30), die vorig jaar met een brandende fakkel voor het huis van D66-leider Sigrid Kaag stond. Daarnaast eist het OM dat het hof de verdachte een contact- en gebiedsverbod oplegt voor leden van het kabinet.

Van den B. hoeft wat de aanklager betreft niet terug naar de gevangenis, want hij heeft zijn straf al in voorarrest uitgezeten. De politierechter veroordeelde Van den B. vorig jaar tot zes maanden cel voor het bedreigen van Kaag, toen eiste het OM nog negen maanden cel. "Demonstreren mag. Wat we niet willen is dat mensen grenzen overschrijden", zei de aanklager maandag bij het hof. "In feite is verdachte voor eigen rechter gaan spelen."

Impact

De verdachte uit Amsterdam erkent dat hij op 5 januari 2022 met een brandende fakkel voor de deur van Kaag stond en leuzen schreeuwde in haar straat. Zijn protest werd gefilmd.

Eerder linkte minister De Jonge de zaak aan uitspraken van Forum voor Democratie (FVD). "Woorden doen ertoe", zei hij toen:

De Jonge linkt bedreigingen aan Forum voor Democratie: 'Woorden doen ertoe'
1:53
De Jonge linkt bedreigingen aan Forum voor Democratie: 'Woorden doen ertoe'

Hij wilde naar eigen zeggen niet Kaag bedreigen. "De intentie was om door haar straat te lopen en even contact met haar te maken. We zijn daarna meteen weggegaan toen bleek dat ze niet met ons wilde spreken", aldus de verdachte.

"Als ik het over had mogen doen, had ik de fakkel niet naar de deur meegenomen. Dat zag er een beetje onhandig uit."

De aanklager noemde de impact van de bedreiging zeer groot. "De verdachte ziet het als zijn plicht een strijd te voeren met de overheid. Dit is een zeer beangstigende situatie geweest voor de bewoners. In een democratische rechtsstaat is het van belang dat politici zonder angst en bedreigingen hun werk kunnen doen."

Van den B. op kandidatenlijst Jezus Leeft!

Maandag werd bekend dat de verdachte, Van den B., de kandidatenlijst van partij Jezus Leeft! gaat aanvoeren. Een zegsman van de partij Jezus Leeft! bevestigt berichtgeving van het Algemeen Dagblad en De Telegraaf over de lijsttrekker bij de Provinciale Statenverkiezingen in Noord-Holland.

"Hij staat op de lijst. Hij is de enige kandidaat", aldus de woordvoerder. "We zoeken mensen die geen water bij de wijn doen. Mensen die staan voor hun woord."

Partijen die meedoen aan de Provinciale Statenverkiezingen kunnen maandag tot 17.00 uur hun kandidatenlijsten indienen bij de centrale stembureaus. Die onderzoeken of de ingeleverde documenten kloppen en of er informatie ontbreekt.

De stembureaus komen vrijdag in openbare zitting bijeen om de kandidatenlijsten vast te stellen.

Partijen hebben dan nog tot en met 7 februari om daar bezwaar tegen in te dienen. Uiterlijk op maandag 13 februari doet de Raad van State uitspraak over deze bezwaren, daarna zijn de kieslijsten definitief.

Demmink

Het hoger beroep gaat ook over het bedreigen van voormalig topambtenaar Joris Demmink. Eveneens met draaiende camera ging Van den B. verhaal halen bij een sociëteit in Den Haag om Demmink te confronteren met verdenkingen van pedofilie, waar overigens nooit enig bewijs voor is gevonden.

ANP

Bovenstaande reportage was eerder te zien bij Hart van Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.