Terug

Volg Hart van Nederland

OM eist acht jaar cel en tbs voor vader die baby Emily vermoordde

112

15 mei 2023, 16:05

De 23-jarige Rotterdammer Ruud S, die wordt verdacht van de moord op zijn zes maanden oude dochtertje, hoorde maandag een celstraf van acht jaar en tbs met dwangverpleging tegen zich eisen. Het meisje - Emily - werd op 17 juli vorig jaar met messteken om het leven gebracht

In de slaapkamer van een appartement aan de Wolphaertsbocht in Rotterdam sneed haar vader haar met een groot mes de keel door. De vader staat terecht voor de militaire kamer van de rechtbank in Arnhem omdat hij in dienst is van Defensie als ict'er.

Psychose

Volgens zijn psychiater en psycholoog verkeerde S. in een psychose als gevolg van schizofrenie. Door de paranoïde waanbeelden is de moord hem in sterk verminderde mate toe te rekenen, vinden gedragsdeskundigen. Zij adviseren een langdurige behandeling in de vorm van tbs met dwangverpleging. Het OM neemt dat advies over. Daarnaast eiste het OM ook een celstraf 'gelet op de aard en de gruwelijkheid van het feit'.

Psychisch onderuit

De officier van justitie schetste een beeld van een drugsverslaafde verdachte met meerdere verantwoordelijkheden en een aftakelende psychische conditie. S. was niet alleen huisvader en militair, maar bevond zich volgens de aanklager ook in een criminele omgeving als drugshandelaar en -koerier, en uitbater van een webshop met nepproducten. Door gelijktijdig op meerdere borden te schaken was hij gedoemd om psychisch onderuit te gaan, aldus de officier.

Bewoners van de Wolphaertsbocht in Rotterdam, waar het meisje woonde, gingen massaal de straat op toen ze hoorden over het drama dat zich in hun buurt had voltrokken: 

Kind doodgestoken in Rotterdam, politie pakt militair (22) op
1:46
Kind doodgestoken in Rotterdam, politie pakt militair (22) op

Niet volledig ontoerekeningsvatbaar

Zijn drugsgebruik - hij snoof speed en blowde veelvuldig - droeg bij aan de waanbeelden. Hij heeft daarmee zelf een bijdrage geleverd aan de psychose en daarom is hij niet volledig ontoerekeningsvatbaar, redeneert het OM.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.