Terug

Volg Hart van Nederland

OM: doodsteken vrouw (28) voor ogen dochtertje (3) was eerwraak

112

11 dec 2023, 20:11

Het Openbaar Ministerie vindt dat Peshang A. (35), die op 5 september dit jaar in Apeldoorn zijn 28-jarige zus zou hebben gedood, uit eerwraak handelde. Dat zei de officier van justitie maandag tijdens de eerste voorbereidende zitting in de rechtbank van Zutphen. De advocaat van de verdachte stelt dat die conclusie "veel te voorbarig" is.

De vrouw liep op klaarlichte dag met haar 3-jarige dochtertje op de Casper Fagelstraat toen ze volgens het OM van achteren werd aangevallen en met tientallen messteken in haar bovenlichaam, hals en hoofd werd gedood. Haar kind bleef ongedeerd.

'Vooraf uitgedokterd'

"Wat een gruwelijke eenmansdaad leek, bleek al snel een vooraf uitgedokterde, onderling veelbesproken zaak uit eerwraak te zijn", zei een van de twee officieren van justitie. De advocaat sprak dat tegen. "Het onderzoek is nog niet klaar, en dit is een van de dingen die nog moet worden onderzocht. Eerwraak is heel complex. Nu wordt deze zaak al heel erg in een culturele hoek gedrukt."

De officier van justitie citeerde daarop een verklaring waarin A. had gezegd dat hij "zojuist zijn zus had gedood, en dat hij dat moest doen uit traditie". "Ze zou dood moeten omdat ze zich niet hield aan de culturele normen", zo zei de officier. "Haar zoektocht naar een leven waarin ze haar eigen keuzes kon maken, voor zichzelf en voor haar dochter, moest zij bekopen met de dood."

Psychiatrisch onderzoek

A. was te zien via een videoverbinding. Hij vertelde dat hij niet mee wil werken aan een psychiatrisch onderzoek. "Wat heb ik daar aan", vroeg hij zich af. "Alles wat ik tegen de politie heb verteld, is verdraaid." Wel zei hij dat hij bij de volgende zitting in de rechtbank meer zal gaan zeggen.

Andere verdachten

Naast hem zijn er nog drie andere mannen opgepakt: een andere broer van het slachtoffer en de verdachte, die 22 januari voor de rechter zal verschijnen, en twee neven uit Duitsland. Een van hen was ook de ex-man van het slachtoffer. Hij is onlangs overgeleverd aan Nederland, de ander wordt op 22 december naar Nederland overgebracht.

De eerstvolgende voorbereidende zitting is 4 maart.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.