Terug

Volg Hart van Nederland

Nederlandse dreumes (1) 'in levensgevaar' na steekpartij in Franse speeltuin

112

8 juni 2023, 15:37

Een van de kinderen die gewond is geraakt bij de steekpartij in Annecy, in de Franse Alpen, is Nederlands. Dat heeft de openbaar aanklager bekendgemaakt. Volgens Franse media gaat het om een kind van bijna twee jaar oud. Het motief van de aanvaller is nog altijd onduidelijk. De dader zou geen terroristisch motief gehad hebben.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan aan Hart van Nederland nog niet bevestigen dat het om een Nederlands kind gaat. Volgens de krant Le Dauphiné Libéré zijn er zes gewonden waaronder vier jonge kinderen. Het gaat om een dreumes van 22 maanden oud, twee peuters van twee jaar oud en een kind van drie jaar oud.

Hulpdiensten snel ter plaatse

De steekpartij gebeurde volgens de Franse krant donderdagochtend om 09.45 uur in het hart van Annecy, in Pâquier in de zuidoosten van Frankrijk. De man werd snel door agenten verwond en overmeesterd, het gaat om een 31-jarige Syriër. De hulpdiensten waren snel ter plaatste. Binnen vier minuten waren de eerste agenten aanwezig.

Twee kinderen en de volwassene verkeren volgens Franse media in levensgevaar. Eén kind is naar een ziekenhuis in het 30 kilometer noordelijker gelegen Genève gevlogen. Franse media melden dat de slachtoffers circa drie jaar oud zijn en dat tientallen kinderen in het park in diepe shock zijn geraakt.

Vluchteling

De hoofdverdachte is een 31-jarige Syriër die in Zweden een vluchtelingenstatus kreeg, zegt de Franse premier Élisabeth Borne. Volgens de ex-vrouw van de verdachte vertrok hij acht maanden geleden naar Frankrijk omdat hij de Zweedse nationaliteit niet kreeg. Franse autoriteiten zeggen dat de verdachte eind 2022 in Frankrijk asiel heeft aangevraagd.

Volgens getuigen in het park zou de man Engels hebben gesproken en een verwarde indruk hebben gemaakt. Tijdens zijn daad riep hij: "In the name of Jesus Christ". De man zou de afgelopen weken vaker in het park zijn gezien, waar hij soms dagenlang op een bankje zou hebben gezeten, berichtte de krant Le Dauphiné Libéré.

'Volstrekt laffe aanval'

De Franse president Emmanuel Macron heeft geschokt gereageerd op "de volstrekt laffe aanval" op kinderen op een kinderspeelplaats in Annecy. Hij zei dat de natie in shock verkeert.

Ook Wopke Hoekstra, minister van Buitenlandse Zaken, reageerde op het steekdrama: "Sprakeloos door het verschrikkelijke bericht over de steekpartij in een speeltuin in #Annecy, waarbij ook kinderen gewond zijn geraakt, en mogelijk ook een Nederlands kind. We wensen de slachtoffers, de kinderen en ouders heel, heel veel sterkte toe."

ANP/Le Dauphiné Libéré

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.