112
20 apr 2021, 23:28
Nabestaanden hebben er lang om gestreden en eindelijk is het dan zover: de rechten van slachtoffers en hun nabestaanden in rechtszaken worden uitgebreid.
Die uitbreiding houdt in dat verdachten van ernstige zeden- en geweldsmisdrijven nu verplicht aanwezig moeten zijn op zittingen en tijdens de uitspraak. Slachtoffers of nabestaanden mogen nu ook spreken tijdens tbs-verlengzitting. Daarnaast wordt het ook mogelijk dat stieffamilie van slachtoffers mogen spreken. Dat was tot nu toe niet het geval.
Wanda Beemsterboer is hartstikke blij met de uitbreiding. Zij is een van de nabestaanden die zich hard heeft gemaakt voor de uitbreiding van het spreekrecht. Onder andere het spreekrecht tijdens de tbs-verlengzitting. "Daar hebben wij zelf mee te maken gehad. Ik weet nog heel goed dat ik iedere keer met de tbs-verlengingszitting een verzoek heb ingediend en dat het weer werd afgewezen", vertelt Beemsterboer.
Haar dochter, Nadine Beemsterboer, werd op 2 december in 2006 met 36 messteken om het leven gebracht door haar ex-vriend Gerald O. Hij werd veroordeeld voor 12 jaar cel met tbs. Tijdens de zittingen voelde Wanda zich vaak genegeerd, omdat er geen oog was voor de nabestaanden van het slachtoffer. "Dat was zo ongelofelijk moeilijk en pijnlijk. Het gaat ons verdorie aan. Het is ons kind!"
Sommige advocaten zijn niet blij met de uitbreiding van het spreekrecht. Advocaat Jan Vlug is daar een van. Hij vindt dat de uitbreiding alleen maar zorgt voor meer vertraging in het strafproces. "De slachtofferrechten zijn de laatste jaren al uitgebreid. Het wordt nu al een politiek dingetje opgepakt van: 'kijk ons er voor de slachtoffers zijn'. Natuurlijk kun je niet tégen zijn, maar moet dit nou? Ik maak regelmatig mee dat er tijdens het spreekrecht scheldpartijen zijn en mensen worden dood gewenst."
Volgens hem neemt het uitbreiden van het spreekrecht alleen maar tijd in beslag. "Het kost tijd en je kunt mensen niet onderbreken. Hierdoor gaat het strafproces nog langer duren. De focus zou op de verdachten en de uitspraak moeten liggen", vindt Vlug.
Beemsterboer is het met Vlug eens dat het tijdens een strafproces om de verdachte moet gaan, maar vindt dat je de nabestaanden niet zomaar weg kunt 'moffelen'. "Het is ook voor het verwerkingsproces van wezenlijk belang. De emoties zijn er en als je die kan verwoorden dan geeft het toch wat lucht", vindt ze. Bij de vorige tbs-verlengingszitting van Gerald O. wilde de man van Beemsterboer wat zeggen en stak hij zijn hand op. "Bij hoge uitzondering stond de rechter dat toe. Het is goed dat er nu richtlijnen zijn en dat je niet afhankelijk bent van een individuele rechter."
Beemsterboer is vastberaden om bij de volgende zitting gebruik te maken van haar spreekrecht. "Nu de wet erdoorheen is kunnen wij ook wat zeggen en ga ik een verzoek indienen."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.