Terug

Volg Hart van Nederland

Nabestaanden Arie den Dekker woedend om rapport, zoon gooit eieren naar gemeentehuis Oss

112

8 juni 2021, 14:17

Nabestaanden Arie den Dekker zijn boos over het onderzoeksrapport naar de fatale wanhoopsdaad van hun familielid. Daarin staat weliswaar dat zijn behandeling door de gemeente Oss niet consequent was, maar zoon Anthony vindt die analyse niet kritisch genoeg.

Arie had een langlopend conflict met de gemeente over het vinden van onderdak. Eerder werd hij ondergebracht in een oude boerderij, omdat hij uit zijn huis was gezet door de woningcorporatie. In 2018 was de man getuige van een liquidatie en meldde hij zich bij de politie, waarna hij zelf slachtoffer werd van bedreigingen en zelfs aanslagen op zijn leven.

Arie op straat gezet

De Ossenaar werd daarom in een getuigenbeschermingsprogramma opgenomen, maar omdat hij zich later versprak over zijn verblijfsplaats werd de bescherming stopgezet. Daarop kwam Arie op straat te staan, bovendien mocht hij van de gemeente niet meer in de Brabantse plaats wonen. De man raakte zo steeds dieper conflict met de gemeente.

De man smeekte verschillende keren om hulp en gooide zelfs rotte vis en poep over zich heen, maar tevergeefs. Op 27 juli vorig jaar was hij de wanhoop zo erg nabij dat hij zichzelf voor het gemeentehuis in brand stak. Arie - die zijn daad meerdere keren had aangekondigd - bezweek aan zijn verwondingen.

Valse verwachtingen

Een bureau dat in opdracht van de gemeente Oss, de politie en het Openbaar Ministerie (OM) onderzoek heeft gedaan naar de dood van Arie concludeert nu dat de gemeente geen duidelijke lijn heeft gevolgd bij de hulp aan de bedreigde man. Er zouden verwachtingen bij hem zijn gewekt die niet zijn nagekomen.

Aries zoon Anthony vindt dat zijn vader door de gemeente aan zijn lot is overgelaten en is dan ook verbijsterd door de resultaten van het onderzoeksrapport. "De frustratie is dat er een onafhankelijk onderzoek is geweest. Daarin staat dat de burgemeester in alles goed gehandeld heeft. Daar sta ik van te kijken", vertelt hij aan Hart van Nederland.

Eieren tegen gemeentehuis

De gemoederen liepen afgelopen nacht dan ook hoog op, bekent Anthony. Hij heeft naar eigen zeggen tientallen eieren naar het gemeentehuis gegooid, de plek waar zijn vader vorig jaar stierf. Aries zoon werd opgepakt, maar hoefde de nacht niet in de cel door te brengen. "Ik krijg nog een boete, maar dat is me dubbel en dwars waard."

Ook advocaat Richard Laatsman, die de nabestaanden bijstaat, is het niet eens met het rapport, waarin gesteld wordt dat de gemeente te kort is geschoten maar niet onzorgvuldig zou hebben gehandeld. "Arie is natuurlijk niet goed geholpen door de gemeente. Dat wat er moest gebeuren, hebben ze niet geregeld", stelt de raadsheer.

Dat er duidelijk is mis was met de houding van de gemeente, blijkt volgens Laatsman wel uit de eerste reactie na de wanhoopsdaad. "Anthony heeft zijn vader zijn laatste adem zien uitblazen. Toen kwam burgemeester Buijs met het bericht dat Arie alleen maar geld kostte. Daar zit je dan niet op te wachten. In dat onderzoeksrapport wordt daar met geen woord over gerept."

Naar de Ombudsman?

De familie overweegt nu om naar de Nationale Ombudsman te stappen om aandacht te vragen voor het onrecht dat hun dierbare is aangedaan. Ze beraden zich met hun advocaat op welke vervolgstappen zij precies willen gaan zetten.

Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem via de chat op www.113.nl. Bellen kan ook via telefoonnummer 113 (gebruikelijke telefoonkosten) of 0800-0113 (gratis)

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.