112
30 dec 2022, 23:29
Het aantal jongeren met wapens is in de afgelopen vier jaar tijd verviervoudigd. Dit jaar pakte de politie 1268 minderjarigen op voor het bezit van messen, vuurwapens en andere wapens, tegen ’slechts’ 315 in 2019, dat blijkt uit cijfers van de politie. Erg zorgwekkend vindt ook Ysanne Bennebroek, haar zoon Tim (15) werd in januari van dit jaar met een mes om het leven gebracht door twee leeftijdsgenoten van 16 en 15.
Ysanne vindt het schrikbarend om te horen dat zoveel jongeren met messen op straat lopen. "Het lijkt het nieuwe normaal te worden om een mes mee op zak te hebben als je op stap gaat. Maar dat mag niet het nieuwe normaal worden." Ze denkt dat jongeren het vooral stoer vinden om met zo'n mes rond te lopen, en dat het schijnveiligheid geeft. "Je bent niet veiliger met een mes op zak. Ik vind het vreselijk dat ze dat denken."
Nog elke dag vraagt Ysanne zich af hoe het misdrijf heeft kunnen gebeuren. "Tim had die dag afgesproken om bij een vriend een videogame te gaan spelen. Uiteindelijk besloten ze ergens anders af te spreken en heeft Tim met die vriend en het broertje van die vriend buiten gepraat. Daar is het uit de hand gelopen en hebben ze zeventien keer op Tim ingestoken."
Dat een 16-jarige jongen zo'n mes kon kopen begrijpt de moeder nog steeds niet. "Het is bizar wat hij allemaal heeft kunnen doen terwijl hij onder de ogen van jeugdzorg zat. Belachelijk dat je als 16-jarige online messen kan bestellen en kan verhandelen. Dat deed hij blijkbaar gewoon op school. Dat het op die leeftijd in je hoofd opkomt om dit te doen vind ik bizar."
Nu, bijna een jaar later, gaat het nog steeds niet goed met Ysanne. "Ik mis Tim enorm. Hij was een echte stuiterbal en ik mis zijn gestuiter." Ze vraagt zich nog elke dag af waarom Tim dit overkomen is. "Hij deed niemand iets kwaad. Zondagochtend ging hij lachend de deur uit en dan krijg je om twaalf uur te horen dat je kind is neergestoken en voor dood is achtergelaten. Ik begrijp er niks van."
Er moet volgens de moeder heel veel gebeuren om iets aan het probleem te kunnen doen, maar Ysanne gelooft dat er wel een oplossing is. "Gelukkig zie ik dat steeds meer gemeentes zich bezig houden met het aanpassen van Wet- en regelgeving. Zo ook de gemeente Middelburg waar wij wonen. Maar ook op school moet er beter gecheckt worden in bijvoorbeeld kluisjes. En op straat moet het gewoon mogelijk zijn om preventief te fouilleren door de politie."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.