112
22 mei 2020, 12:06
Het aantal meldingen van jeugdoverlast bij de politie is in april explosief gestegen. Er kwamen in een maand tijd meer dan zeventienduizend meldingen binnen. Dat zijn er zevenduizend meer dan in maart en zelfs ruim tienduizend meer dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat blijkt uit een analyse van nieuwe politiecijfers door LocalFocus. Het bedrijf heeft interactieve kaarten gemaakt waarop je kunt zien hoe het zit met de overlast in jouw regio.
In Drenthe is de grootste stijging te zien: in de afgelopen maand werd hier 682 keer jeugdoverlast gemeld, een jaar eerder gebeurde dat 'maar' 243 keer (een stijging van ruim 180 procent). In Noord-Holland was de stijging absoluut gezien het grootst. Hier werden in april 1,8 duizend meer jeugdoverlastmeldingen gedaan. In totaal kwamen er ruim 2,9 duizend meldingen, dat zijn er gemiddeld zo'n 98 per dag. Van de grote gemeenten valt vooral Rotterdam op, daar verdriedubbelde het aantal meldingen. Ook in de andere drie grote steden is minimaal sprake van een verdubbeling.
In februari dit jaar werd jeugdoverlast nog zo'n 4,4 duizend keer gemeld. In maart, de maand waarin de coronacrisis begon, steeg dat al naar bijna tienduizend meldingen. Dat waren er in april dus nog eens zevenduizend meer. Dat de explosieve stijging van jeugdoverlastmeldingen in dezelfde maand komt als de 'intelligente lockdown' vanwege het coronavirus, is geen toeval. Politiewoordvoerder Mireille Beentjes vermoedt dat het komt doordat mensen die nu thuiszitten, meer zien en dus ook sneller overlast melden.
"Het is dus niet zo dat jongeren nu ineens meer overlast zijn gaan veroorzaken", aldus de woordvoerder. Ze denkt zelfs dat jongeren minder overlast zijn gaan veroorzaken. "Je ziet dat ook terug in de boetes. De meeste jongeren, en ook volwassenen, houden zich keurig aan de regels." Daarbij maakt ze een uitzondering voor notoire overlastgevende jongeren. "Die gaan nu niet ineens braaf thuiszitten. Dat gaat voor deze jongeren soms ook lastig. Bijvoorbeeld omdat ze klein behuisd zijn of omdat de thuissituatie niet veilig is." Op de kaart hieronder zie je per gemeente hoeveel jeugdoverlast er werd gemeld. Benieuwd naar de cijfers per provincie? Die staan op deze kaart.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.