112
26 jan 2023, 19:51
De douane onderschepte vorig jaar meer drugs in uitgaande briefpost in vergelijking met 2021. Het afgelopen jaar werd 27.000 keer drugs ontdekt tussen de post, tegen 15.500 keer in 2021. Het meest werden xtc of de grondstof voor xtc, MDMA, onderschept. De drugs waren het vaakst onderweg naar de Verenigde Staten en Australië.
De toegenomen controle in het afgelopen jaar en het feit dat smokkelaars vaker voor de post kiezen omdat dat anoniemer is dan een pakket, ziet de douane als belangrijkste oorzaken voor de stijging. Net als de wereldwijde toename van het aantal dancefeesten na de coronapandemie. Ook vond de douane vaker lsd. Het aantal vondsten verdubbelde bijna van 1600 naar bijna 3200 keer.
Verder concludeert de douane dat er afgelopen jaar meer cocaïne in het buitenland in beslag werd genomen die bedoeld was voor Nederland. In 2022 ontdekte Zuid-Amerikaanse douane- en politiediensten bijna 110 ton, terwijl het in 2021 'slechts' 41 ton betrof. Bij deze vorm van smokkel valt op dat de de drugs vaker tussen de legale lading wordt vervoerd en niet meer wordt verwerkt in producten of de verpakking.
Ook werd afgelopen jaar meer cocaïne onderschept in de havens van Amsterdam en IJmuiden in vergelijking met een jaar eerder. In 2022 heeft de douane in totaal vier keer drugs onderschept in die havens, in totaal ruim 1500 kilo. Een jaar eerder ging het ook om vier vangsten, maar van samen minder dan 200 kilo, zo laat een woordvoerder van de douane weten. Eerder werd al bekend dat afgelopen jaar in de haven van Rotterdam ruim 46.700 kilo werd onderschept.
Minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) investeert de komende vier jaar in totaal 7,6 miljoen euro in de bestrijding van drugssmokkel via de post. "Drugscriminelen misbruiken onze goede infrastructuur om hun illegale handel te drijven. In de opsporing en het toezicht zien we dat investeringen in de bestrijding van deze drugssmokkel loont", aldus de minister. Ook gaan politie, douane, de FIOD en het Openbaar Ministerie nauwer samenwerken om verzenders van drugs op te sporen.
ANP
Foto ter illustratie
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.