Terug

Volg Hart van Nederland

Marcel vindt acht dozen vol strafdossiers over grote drugscrimineel bij het grofvuil

112

15 juni 2023, 22:35

Je rijdt een rondje door de wijk en ziet opeens meerdere dozen vol met dossiers liggen. En dan blijkt het een compleet strafdossier van een grote drugscrimineel te zijn. Acht dozen gevuld met politiewerk lagen letterlijk en figuurlijk op straat. De grote vraag is: wie heeft dit gedaan?

Witwaspraktijden en drugshandel: het zijn de belangrijkste pijlers uit een groot, internationaal politieonderzoek. Tientallen mappen omvatten een compleet dossier die leiden naar één verdachte. "Bizar dat het hier op straat ligt", vertelt Marcel aan Hart van Nederland. "Alles staat erin: namen van verdachten, betrokken politieagenten, verslagen van verhoren, Britse inlichtingendienst, noem maar op."

Marcel kan het nog steeds amper geloven. “Ik reed deze week 's nachts met mijn auto een rondje door de wijk. Het was erg warm, dus ik ging er nog even op uit. Geregeld ga ik langs de prullenbakken en het grofvuil. Mensen laten van alles achter en dat kan soms waardevol zijn."

'Hier klopt iets niet'

"Afgelopen maandag- op dinsdagnacht was wel heel bizar. Aan de kant van de weg, vlakbij de plek waar normaal het grofvuil wordt gebracht, zag ik ineens een aantal dozen liggen. Ik heb in het verleden een eigen bedrijf gehad dus ik herkende de opdruk van het vervoersbedrijf. Ik reed door maar ik besloot even later toch om om te draaien. Hier klopt iets niet, dacht ik nog."

Marcels voorgevoel klopt. "Tot mijn grote schrik zag ik dat het strafdossiers waren. Acht dozen in totaal. Ik ben zelfs twee keer heen en weer gereden om alle dozen in mijn autootje mee te kunnen krijgen. Ik wist niet wat ik ermee moest doen. Ik wil de dossiers niet in mijn bezit hebben, maar op straat liggen kan ook niet. Het is een heel bizarre situatie."

Kopieën van strafdossiers

Met een verslaggever van Hart van Nederland aan zijn zijde belde Marcel de politie. Vier rechercheurs kwamen ter plaatse en namen alle dossiers mee. "We gaan onderzoeken of de dossiers echt zijn", liet een politiewoordvoerder weten. Het antwoord volgde snel: de dossiers zijn echt. De politie meldt dat het gaat om "kopieën van strafdossiers uit een afgerond onderzoek die eerder in het proces aan een verdachte en/of strafpleiter verstrekt zijn."

Na wat speurwerk van de redactie van Hart van Nederland staat vast dat zowel de verdachte als zijn advocaat niet betrokken kunnen zijn bij de dumping. Maar de grote vraag is: wie heeft de dozen met tientallen mappen wel op straat gezet? De woning van de veroordeelde man wordt inmiddels al een tijd niet meer door hem bewoond. De woning zou leeg opgeleverd moeten zijn, maar mogelijk is dat niet geheel vlekkeloos gebeurd. De politie laat aan Hart van Nederland weten dat "een derde partij die niet op de hoogte was van de inhoud van de dozen en als grofvuil op straat zijn achtergelaten".

Privacy van getuigen

Strafrechtadvocaat Peter Schouten legt uit hoe dat kan. "Het is hier niet de schuld van rechters, officieren of politieagenten. Dat hebben we in het verleden ook wel eens gehad in Nederland, dat iemand een dossier ergens had laten liggen", vertelt hij. Maar hier zit de vork toch anders in de steel. "Het is kennelijk de verdachte zelf die het in het huis heeft achtergelaten, toen hebben de nieuwe bewoners het aan de straat gezet."

Verdachten kunnen namelijk een kopie van hun eigen dossier opvragen, legt Schouten verder uit. "Ze moeten hun eigen zaak goed kennen, daar hebben ze recht op." Hoewel het in dit geval met een sisser is afgelopen, benadrukt hij hoe gevaarlijk het kan zijn als dossiers zo rondslingeren. "Er staan bijvoorbeeld ook dingen die te maken hebben met de privacy van de getuigen."

Marcel is in ieder geval blij dat de gevonden dossiers inmiddels weer op een veilige plek achter slot en grendel zijn. "Deze hele situatie heeft toch wel heel veel indruk op mij gemaakt."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.