Terug

Volg Hart van Nederland

Derk heeft na drie maanden nog steeds last van taser

Derk heeft na drie maanden nog steeds last van taser

112

20 juni 2017, 19:41

In de nacht van 28 februari op 1 maart werd Derk Krol getaserd door de politie na een valse melding. Hij heeft daar blijvend letsel aan overgehouden. Door de stroomstoot werden zijn spieren verkrampt. De politie heeft hem vervolgens te hardhandig opgepakt waardoor zijn elleboog uit de kom ging. Door een verkeerde behandeling in het ziekenhuis, mist hij nu een stukje bot en kan hij zijn arm en hand niet volledig draaien. Dit allemaal omdat iemand een valse melding over een verwarde man met een mes in de flat had gedaan. Volgens politie Midden-Nederland handelde de politie volgens de richtlijn. Zij hadden Derk meerdere malen gevraagd om op zijn knieën te gaan zitten, maar dat deed hij niet. Op het moment dat hij zijn handen in zijn zakken deed, werd hij getaserd. Hoewel Derk wilde bewijzen dat hij daar woonde door de voordeursleutels uit z'n zakken te halen, kon de politie dat niet goed inschatten en schoot hem dus neer. Sinds februari is een pilot van start gegaan waarbij ruim 300 politieagenten aan meedoen waarin het stroomstootwapen wordt getest. Sinds februari is de taser 112 keer gebruikt. In 72 gevallen was dreigen met afvuren genoeg, bij 21 aanhoudingen is het wapen echt afgevuurd. Dat werd vandaag bekend op een persbijeenkomst over de eerste gebruikscijfers. Een uitgebreide analyse volgt bij de tussentijdse evaluatie in september. Aanleiding voor de pilot is de zoektocht van de politie naar een wapen dat qua impact tussen het dienstpistool en de wapenstok en pepperspray in zit. Agenten komen steeds vaker in gevaarlijke situaties terecht waarbij mensen door het dolle zijn en veel geweld gebruiken. Dan hebben ze meer nodig dan een wapenstok om verdachten onder controle te brengen. Tegelijkertijd vindt de politie de inzet van het pistool of de politiehond vaak te zwaar vanwege de kans op ernstig of zelfs dodelijk letsel. Het stroomstootwapen dat nu getest wordt, zou die afstand kunnen overbruggen.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.