Terug

Volg Hart van Nederland

Man die Rutte wilde vermoorden krijgt lagere straf en is weer op vrije voeten

112

30 dec 2022, 13:18

De rechtbank in Den Haag heeft Yavuz O. (23) vrijdag 21 maanden celstraf opgelegd, waarvan 12 maanden voorwaardelijk voor de bedreiging van minister-president Rutte en opruiing tot een terroristisch misdrijf. O. hoeft niet meer terug de cel in. Hij heeft zijn straf al in voorarrest uitgezeten. Het Openbaar Ministerie eiste 33 maanden cel, waarvan 24 maanden voorwaardelijk. O. is volgens de rechtbank verminderd toerekeningsvatbaar omdat hij zwakbegaafd is, psychosociale problemen heeft en makkelijk te beïnvloeden is. Daarom legde de rechtbank hem een lagere celstraf op.

Voor de voorwaardelijke celstraf geldt een proeftijd van drie jaar en moet hij zich aan een aantal voorwaarden houden, onder meer een behandeling en een meldplicht bij de reclassering. Het geëiste contactverbod met leden van het kabinet, leden van het parlement en burgemeester Halsema van Amsterdam vond de rechtbank niet nodig.

Telegram

O. zat van december 2020 tot en met juli 2021 op de Telegram-kanalen Vrijheid zonder Uniform en Bataafse Republiek. Als Liber8 plaatste hij berichten. Hij vroeg anderen het parlement te bestormen. "Met dodelijk geweld opruimen die zooi", schreef hij. Tevens plaatste O. een foto van ministers met de koning. "Dankzij hun is Nederland naar de klote. Ik ga er verandering in brengen. Gwn vanuit een auto. Raam open. Gun naar buiten. En knallen maar", stond erbij.

Undercoveragenten spraken op 12 en 16 juli af met O. Daarbij zou hij hebben gezegd dat hij "op zoek was naar wapens". Hij werd opgepakt.

O. heeft altijd ontkend dat hij een aanslag wilde plegen. Bij verhoren zei hij dat hij vrienden zocht. De berichten zou hij hebben geplaatst "om mee te praten". Zijn advocaat zei tijdens de behandeling van de zaak half december dat O. eenzaam en alleen was en zeker geen terrorist.

ANP

Bovenstaande video was eerder te zien bij Shownieuws

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.