Terug

Volg Hart van Nederland

Man (23) overleden bij carbidschieten in Brabantse Diessen

Man (23) overleden bij carbidschieten in Brabantse Diessen

112

31 dec 2022, 20:31

Een 23-jarige man is zaterdag overleden nadat hij zeer ernstig gewond was geraakt tijdens carbidschieten in het dorp Diessen (Noord-Brabant). De politie is nog bezig met het horen van getuigen, maar gaat vooralsnog uit van een noodlottig ongeval.

Het ongeval gebeurde rond 16.40 uur in het dorp in de gemeente Hilvarenbeek. Het slachtoffer werd na het ongeval in zorgelijke toestand naar het ziekenhuis gebracht. Er waren ongeveer veertig mensen aanwezig die het ongeluk zagen gebeuren. Voor hen wordt slachtofferhulp geregeld, aldus de politie.

Bal wegschieten

Carbid is een verbinding van koolstof en calcium. Carbidschieters stoppen een brokje carbid in een lege melkbus en maken dat nat. Daardoor ontstaat een gas dat zich ophoopt in de met een bal afgesloten bus. Via een gat in de onderkant van de melkbus wordt het gas aangestoken. Na korte tijd explodeert het gas en schiet de bal tientallen meters weg.

Carbidschieten behoort tot de Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed. De traditie stamt af van de Germanen. In het noorden en oosten van het land is het laten knallen van carbid al heel lang traditie, waar ook speciale clubs voor zijn. Sinds 2015 komen ziekenhuizen en de veiligheidsregio's in Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel en Gelderland elk jaar met een campagne voor "de BOCK" (de Bewust Oplettende Carbid Knaller), iemand die bij het schieten speciaal op de veiligheid let. Want carbid explodeert hard. In Joure richtte een ontploffende giertank met carbid in 2020 grote schade aan.

Carbid is geen vuurwerk en wordt dus ook niet geregeld binnen het vuurwerkverbod. Gemeenten kunnen zelf de richtlijnen hiervoor bepalen door aanpassingen te maken in de algemene plaatselijke verordening (APV).

ANP

Beeld: SQ Vision

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.