Terug

Volg Hart van Nederland

Man (23) opgepakt in onderzoek naar dood Xavier Durlinger

Man (23) opgepakt in onderzoek naar dood Xavier Durlinger

112

3 apr 2023, 11:18

Bijna een jaar na de dood van Xavier Durlinger is een 23-jarige man uit het Limburgse Sittard aangehouden. Hij wordt verdacht van moord of (gekwalificeerde) doodslag, meldt de politie.

De tiener werd al ruim een week vermist toen zijn lichaam op 19 mei 2022 werd gevonden in een bosperceel in Sittard. De politie vermoedde gelijk al dat hij door een misdrijf om het leven was gebracht. Zo zou de dood van Durlinger te maken kunnen hebben met drugshandel waarbij hij betrokken zou zijn geraakt, of het gevolg kunnen zijn van een persoonlijk conflict. Later bleek namelijk tijdens een uitzending van Opsporing Verzocht dat het slachtoffer beroofd was van een duur horloge.

Gezochte fietser aangehouden

In de maanden erna werden veel getuigen gezocht, maar een verdachte werd steeds niet aangehouden. "Aan deze aanhouding ging maandenlang intensief onderzoek door politie en justitie vooraf", zegt de politie nu. "Tientallen getuigen zijn gehoord, honderden uren aan beeldmateriaal werd onderzocht, er werd fysiek en digitaal buurtonderzoek verricht, sporen werden onderzocht en er werd DNA-onderzoek ingezet. Daarnaast zijn er ook diverse zoekingen verricht en werd het publiek meermaals om hulp verzocht."

Op 7 maart werd het publiek nog opgeroepen om uit te kijken naar een fietser, die op verschillende camerabeelden te zien was. Volgens de politie kwamen er meer dan 120 tips binnen, over de identiteit van de fietser, zijn fiets en de rugzak die hij bij zich had. De aangehouden persoon wordt ervan verdacht de betreffende fietser te zijn. "De fiets in kwestie heeft dusdanig veel overeenkomsten met de fiets van het slachtoffer dat het onderzoeksteam er op dit moment vanuit gaat dat de fiets in kwestie inderdaad de fiets van Xavier Durlinger was", zegt de politie.

De aangehouden verdachte wordt verdacht van moord of (gekwalificeerde) doodslag. Gekwalificeerde doodslag betekent dat iemand een ander om het leven brengt in de hoop een ander misdrijf te verbergen. Justitie heeft een beloning van 15.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip die leidt tot de oplossing in deze zaak. Het is niet duidelijk of deze nu wordt uitgeloofd.

Geliefden vermoedden misdrijf

In de week nadat Xaviers lichaam werd gevonden, liepen honderden mensen een stille tocht die werd georganiseerd door zijn goede vriendin Shannon. Ook zij vermoedde al snel een misdrijf. "Ik denk dat er iets gruwelijks aan de hand is, want een normale geest doet zoiets niet", zei ze destijds tegen Hart van Nederland.

Honderden mensen kwamen vorig jaar bijeen om een stille tocht te lopen voor de 19-jarige Xavier Durlinger.

Honderden mensen lopen stille tocht voor gedode Xavier
2:09
Honderden mensen lopen stille tocht voor gedode Xavier

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.