Terug

Volg Hart van Nederland

Lotte (18) wil gedenkplek voor door Thijs H. vermoorde buurvrouw Etsuko

112

6 mrt 2022, 22:41

De 18-jarige Lotte uit Den Haag strijdt al drie jaar voor een gedenkplek voor de 56-jarige Etsuko Endo, haar overbuurvrouw die door Thijs H. is doodgestoken. Ze heeft nu hulp van gemeenteraadslid Janice Roopram, die het ook heeft aangekaart bij het Haagse stadsbestuur.

Lotte kan zich nog goed herinneren dat haar buurt op 5 mei 2019 werd opgeschrikt door het nieuws dat Etsuko was vermoord in het bos aan het Galgenpad. Op het plaats delict vertelt ze aan Hart van Nederland over haar buurvrouw. "Ze vroeg me die ochtend of ik meewilde naar het bos, om te wandelen. Ik was een luie tiener en had vakantie, dus ik heb nee gezegd."

"De volgende dag kwam Lucy, de hond van Etsuko, aan en ze zag er gestrest uit." Het hondje werd opgevangen. De man van Etsuko kwam de hond ophalen en vertelde Lotte dat Etsuko vermoord was. "We dachten alleen van: wat? Hoe kan dit gebeuren?"

Lotte had lange tijd last van haar schuldgevoel, omdat ze op die fatale lentedag niet met Etsuko mee was gaan wandelen in het bos. "Dat is weggegaan. Ik besefte dat het niks had uitgemaakt. Ik kan er niks aan doen."

Etsukopad

Etsuko was een geliefde vrouw, vertelt Lotte. "Ze had altijd snoepjes mee voor alle honden. Ze was gewoon veel te aardig." Haar buren willen haar zo blijven herinneren en hopen daarom dat er een standbeeld en een bankje komt.

"Mensen hebben dan een rustig plekje waar ze rustig kunnen zitten en herinneren wie zij was. We willen een stukje afsluiting creëren om van deze plek iets goeds te maken dan die ene plek waar die vrouw is vermoord." Ook willen ze de naam van het Galgenpad veranderen in het Etsukopad.

Grote impact

Lotte probeert dit al drie jaar te realiseren. "Ik wist niet wat ik moest doen en waar ik wat moest regelen," vertelt ze. Uiteindelijk heeft de advocaat van de nabestaanden haar gekoppeld aan gemeenteraadslid Janice Roopram van Groep Roopram.

Ook zij vindt het verschrikkelijk wat er is gebeurd en vertelt dat de moord een grote impact heeft gehad op de stad. "Het was een prachtig mens," vertelt Janice nadat ze naar alle verhalen heeft geluisterd van Lotte en de buurtbewoners.

Bronzen beeld

Roopram heeft schriftelijke vragen gesteld aan het Haagse stadsbestuur. Ze hoopt dat de gemeente mee kan helpen in het realiseren van het plan. "Als de gemeente een bankje wil plaatsen, maar geen standbeeld, dan willen wij gewoon doorgaan." Janice en Lotte zijn dan van plan om een crowdfundingsactie op te zetten voor het standbeeld.

Lotte heeft al helemaal uitgewerkt hoe het standbeeld eruit moet komen te zien. "We willen een bronzen beeld van Etsuko in een Japanse kimono en haar hondjes Max en Lucy eronder zetten," legt Lotte uit. Dat beeld willen ze tegenover het bankje plaatsen waar een gravering in komt te staan. Lotte en Janice zijn in afwachting van een antwoord van de gemeente.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.