Terug

Volg Hart van Nederland

Litouwers horen tot 1 jaar cel tegen zich eisen voor stelen honderd exclusieve postduiven

Litouwers horen tot 1 jaar cel tegen zich eisen voor stelen honderd exclusieve postduiven

112

29 juni 2023, 18:59

Vier Litouwse mannen hebben voor het stelen van exclusieve en peperdure postduiven tot een jaar straf tegen zich horen eisen. Het Openbaar Ministerie (OM) houdt ze verantwoordelijk voor de diefstal die in november 2021 plaatsvond in het Friese Steggerda. De ontvreemde fladderaars hebben een geschatte waarde van 228.500 euro.

De duiven werden in de nacht van 28 op 29 november 2021 gestolen van het erf van Ydo en Elco Homma.

Topduif Luna, getaxeerd op 80.000 euro, was ook verdwenen. Het diertje werd liefkozend ook wel 'de Messi onder de duiven' genoemd. De broers waren destijds al kapot van de brutale roof:

'Messi onder de duiven' gestolen in Steggerda: 'Dit is ons levenswerk'
1:59
'Messi onder de duiven' gestolen in Steggerda: 'Dit is ons levenswerk'

De broers zijn al sinds 2006 actief zijn in de duivensport en fokken en verkopen de vogels aan onder meer China. Ook nu hebben ze het er nog zwaar mee. De roekoeloze diefstal heeft een enorme financiële en emotionele impact voor ze. "Ons levenswerk is kapot. Succes in de duivensport komt je niet aanwaaien."

Opdrachtgever?

Tomas P. wordt door het OM gezien als hoofdverdachte. De officier van justitie baseert zich onder meer op tapgesprekken. P. gaf in de rechtbank in Leeuwarden toe dat hij de andere verdachten had geronseld en een auto voor het vervoer van de duiven had geregeld, maar ontkende dat hij bij de diefstal aanwezig was.

De opdrachtgever voor de duivendiefstal was volgens hem iemand in Litouwen. Maar wie dat dan precies was, wilde P. niet zeggen. "Dat zou gevaarlijk zijn voor mij en mijn gezin", aldus de 26-jarige man. Hij vertelde dat de duiven naar Duitsland zijn gebracht, maar het adres wilde de Litouwer ook niet prijsgeven. De vogels zijn nog altijd niet gevonden.

Drijfveer

Dat de duiven zo kostbaar zijn, wist P. naar eigen zeggen niet. Volgens een 28-jarige medeverdachte waren ook andere duivensporters het doelwit. Hij en P. zeiden tegen de rechter dat de beloning hun drijfveer was. Ze zouden per persoon 1000 euro krijgen van de opdrachtgever.

De drie andere mannen hoorden celstraffen van 9 of 10 maanden tegen zich eisen. Voorafgaand aan de behandeling van de zaak heeft het OM afspraken, zogenaamde 'procesafspraken', gemaakt met P. Het gaat onder andere om de strafeis. De afspraken zijn gemaakt om de zaak sneller te kunnen behandelen. Het is nog aan de rechtbank om de afspraken te controleren.

Op 13 juli doet de rechter uitspraak.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.