112
2 aug 2019, 19:00
Tevreden staat Jan-Willem Schutter te kijken naar zijn mannen die in rap tempo een steiger aan het opbouwen zijn. "Ik ben heel blij dat ik iets voor die jongens kan betekenen. Ik ben ook iemand van de straat geweest vroeger en ik weet dat als je mensen met respect en als gelijke behandeld, dat het werkt." De mannen die Jan-Willem in dienst heeft voor zijn steigerbouwbedrijf zijn namelijk geen doorsnee werknemers. maar jongens met een detentieverleden. Ze zijn bij hem in dienst gekomen via een speciaal uitzendbureau voor (ex-)gedetineerden, Currentwerkt. "Het is een beetje zo gegroeid", legt eigenaar Halil Makhoukhi uit. Zelf kent hij de situatie van de mensen die hij aan een baan helpt maar al te goed. In 2014 wordt Hilal tot zes jaar celstraf veroordeeld, omdat er grote wietplantages werden gevonden in de horecazaken waar hij eigenaar van was. "Ik beleefde in die tijd een moeilijke periode. Ik had mijn baan als kantoordirecteur bij een bank opgezegd en een horecazaak geopend. Ook was mijn huwelijk net stuk gelopen. Alles bij elkaar zorgde het ervoor dat ik op het verkeerde pad kwam."
"Ik heb daardoor 2,5 jaar in detentie gezeten", vervolgt hij. "Mijn laatste 6 maanden bracht ik door in een open inrichting, waar ik overdag mocht werken. Ik had het geluk dat ik mensen om mij heen had die mij daarbij konden helpen. Je moet wel werk hebben als wil je dat je re-integratie succesvol wordt." Halil zag dat de andere mannen met wie hij in de open inrichting zat, maar moeilijk een baan konden vinden en daar erg gefrustreerd van raakten. "Die kwamen in een negatief spiraal terecht. Ik zag dat en besloot om ze te helpen. Elke dag nam ik vier of vijf jongens mee naar mijn baan. Mijn baas was heel blij met die extra handen. Toen ik mijn tijd had uitgezeten dacht ik: 'Dit wil ik naar de next level tillen' en ben ik Currentwerkt gestart."
Met zijn bedrijf wil Hilal juist voorkomen dat gedetineerden opnieuw afglijden en werk is daarbij ontzettend belangrijk. Uit onderzoek van het WODC blijkt dat 47% van alle ex-gedetineerden binnen 2 jaar na vrijlating opnieuw in de fout gaan, maar als zij een vast baan hebben daalt dat percentage naar 24%. Maar volgens Hilal is alleen een baan niet genoeg, Currentwerkt coacht de mannen en begeleidt ze in zaken als schuldhulpverlening. "We zijn een soort uitzendbureau plus."
Richard heeft vastgezeten voor wapenhandel en heeft nu een enkelband. Via Halil bouwt hij nu steigers bij het bedrijf van Jan-Willem Schutter. "Ik heb hiervoor altijd gewerkt, dus het idee dat ik ineens thuis zou komen te zitten met mijn enkelband was een nare gedachte." En die extra motivatie is volgens Jan-Willem heel voelbaar bij zijn werknemers: "De jongens die hier komen zijn bereid om aan hun toekomst te werken en we helpen ze daar graag bij op weg."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.