Terug

Volg Hart van Nederland

Landelijke bende malafide elektriciens opgepakt: zo gingen ze te werk

Landelijke bende malafide elektriciens opgepakt: zo gingen ze te werk

112

4 juli 2023, 11:38

Wie heeft er niet een keer in het donker gestaan, letterlijk, door een elektriciteitsstoring? Je googelt een 24/7 elektricien, maar bij meer dan 500 mensen in heel Nederland kwam met de verlichting ook een verrassing van het ongewenste soort: een absurd hoge rekening van malafide elektriciens die zich voordoen als echte vakmannen. De politie heeft nu acht mannen opgepakt die vermoedelijk de hoofdrolspelers zijn van een landelijk opererende bende.

De heren, in leeftijd variërend van 22 tot 35 jaar, opereerden vanuit Brabantse plaatsen als Helmond, Deurne en Asten, maar hun 'klanten' waren verspreid over het hele land. De verdachten kopiëren de websites van legitieme bedrijven, geven er hun eigen twist aan (denk aan een extra "-" in de URL) en betalen Google dan een klein fortuin om bovenaan de zoekresultaten te eindigen.

Door een laffe babbeltruc raakte de 94-jarige Tonnie alles kwijt. Bekijk haar verhaal:

Door laffe babbeltruc is Tonnie (94) al haar waardevolle spullen kwijt
2:28
Door laffe babbeltruc is Tonnie (94) al haar waardevolle spullen kwijt

De slachtoffers, die zich vaak in de late avonduren of in het weekend met een acuut elektriciteitsprobleem geconfronteerd zagen, werden gelokt door de goed gecamoufleerde websites. Na telefonisch contact met een behulpzame 'medewerker' werd er een zogenaamde elektricien naar het adres van de klant gestuurd.

Intimidatie

De werkelijke 'diensten' die deze nep-elektriciens vervolgens leverden, varieerden van buitensporig en onredelijk hoge rekeningen voor simpele reparaties tot het actief verslechteren van de elektriciteitsvoorzieningen van de klant. In sommige gevallen werd er tot wel 15.000 euro in rekening gebracht. Mensen met klachten of vragen over de rekening werden geïntimideerd, waardoor velen alsnog de exorbitante bedragen betaalden.

De politie kwam de bende op het spoor na een bestuurlijke controle op een locatie aan De Huufkes in Nuenen, waar zij een soort kantoor annex data-centrum aantroffen. Na anderhalf jaar intensief onderzoek en samenwerking met diverse ketenpartners en andere politie-eenheden, zijn er meer dan 500 aangiftes en meldingen van oplichting door deze nep-elektriciens binnengekomen.

Wat doen als je het niet vertrouwt?

In reactie op deze verontrustende gebeurtenissen adviseert de politie burgers om altijd een prijsafspraak te maken vóór de werkzaamheden beginnen. Daarnaast wordt aangeraden om in geval van intimidatie door een 'vakman' direct 112 te bellen.

Ook de volgende tips van de politie kunnen nuttig zijn om jezelf te beschermen tegen dergelijke oplichtingspraktijken:

  1. Controleer altijd of er een (verplicht) KvK-nummer is.

  2. Controleer of er een bezoek- of vestigingsadres op de website staat.

  3. Check of de elektricien een erkend keurmerk heeft, zoals UNETO-VNI of in ieder geval het NEN-3140 VOP certificaat.

  4. Bij de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) kan je controleren hoe oud een website is. Een recent aangemaakte website kan een rode vlag zijn.

  5. Google naar recensies van het bedrijf of Google de naam van het bedrijf met 'opgelicht' erachter.

De politie blijft in de tussentijd doorgaan met haar onderzoek naar de bende en is vastbesloten om de volledige omvang van hun activiteiten aan het licht te brengen.

Ook babbeltrucs zijn steeds meer in opkomst. Hoe verdedig je je daartegen? Bekijk het in deze reportage:

Steeds meer mensen slachtoffer van babbeltrucs, wijkagent begint voorlichting
2:57
Steeds meer mensen slachtoffer van babbeltrucs, wijkagent begint voorlichting

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.