Terug

Volg Hart van Nederland

Kogelregen na overval zorgt voor veel schade: wie gaat dat betalen?

112

21 mei 2021, 20:46

Een platgereden schutting, kapotgeschoten ramen en kogels in muren en auto's. Twee dagen na de klopjacht die eindigde in Broek in Waterland, nemen de bewoners de schade op. Wie gaat hiervoor opdraaien? "Als het niet op de daders verhaald kan worden, komt het uiteindelijk op het bordje van de maatschappij. Van jou en mij dus", vertelt een woordvoerder van Verbond van Verzekeraars aan Hart van Nederland.

John Jansen is een van de bewoners met schade, hij vult vrijdagmorgen zijn schadeformulier in. De auto van zijn dochter is geraakt door een kogel. "Hij is dwars door de voorruit gegaan, door de achterbank en gevonden in de achterbak", legt hij uit. "Ik moet aangifte doen bij de politie en verklaren dat mijn auto is beschoten. Als die aangifte wordt goedgekeurd, kan ik met die formulieren terecht bij de verzekeraar en de garage." John krijgt de gevolgen van de klopjacht die eindigde in zijn straat, uiteindelijk dus vergoed.

'Van een kale kip niet plukken'

Betrokkenen die schade hebben aan bijvoorbeeld hun huis of auto, hoeven zich over het algemeen geen zorgen te maken. Dat vertelt het Verbond van Verzekeraars. "Doorgaans is dit soort schade allemaal gedekt. Er wordt dan gekeken door de verzekeraar wie aansprakelijk is. In dit geval kunnen dat de overvallers zijn, of de politie." Als de dader aansprakelijk is, dan kan de verzekeraar via een civiele rechtszaak geld claimen. Maar vaak beschikken die mensen helemaal niet over zo veel geld, benadrukt het Verbond, "Van een kale kip kun je niet plukken. Het is dus goed om te beseffen dat bij dit soort acties de rekening ook op het bordje van de maatschappij terecht kan komen."

Als de dader(s) het niet kunnen betalen, worden de kosten die de verzekeraar maakt uiteindelijk gedekt door de premies die mensen betalen voor hun verzekering. "Denk aan de avondklokrellen, ook die schade was niet allemaal toe te wijzen aan één persoon. De verzekerde krijgt wel gewoon uitbetaald, maar het kan bij herhaling bijvoorbeeld wel zorgen voor verhoogde premies." Als de politie verantwoordelijk is voor de schade bij burgers, dan zal de verzekeraar haar om geld vragen. "Dit wordt dan weer betaald door de overheid. Maar dat is wel van ons belastinggeld. Ook in dit scenario komt de rekening uiteindelijk op ons bordje. We betalen dus allemaal mee aan dit soort gekke acties", aldus het Verbond van Verzekeraars.

Behoefte aan goed gesprek

Bij de paardenwagen van Willem van Zaanen zijn woensdag ook twee kogels ingeslagen. Hij moest contact opnemen met de wijkagent, die alles zou gaan regelen. "Ik heb er vertrouwen in dat het goedkomt. Op dit moment heb ik niet zo veel aan geld, ik heb eerder behoefte aan een goed gesprek."

Van Zaanen was op het moment van de klopjacht zijn twee honden aan het uitlaten. De gebeurtenis komt nu, twee dagen later, pas echt binnen. "Gelukkig was het mijn wagen. Ik maak me echt geen zorgen over die materiele schade. Maar ik merk nu wel pas hoe heftig het eigenlijk is wat we hebben meegemaakt."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.