Terug

Volg Hart van Nederland

Honderden kilo's kaas weggeroofd uit winkel kaasboer Joost: 'Dit lijkt op georganiseerde misdaad'

112

5 apr 2022, 15:15

De impact van een opmerkelijke en brutale diefstal is bij Gerda en Joost uit Fijnaart nog altijd goed merkbaar. Eerder deze week werden de melkveehouders bestolen van ruim 1600 kilo kaas. Het resultaat van maandenlang werk was in één keer verdwenen. De belangenvereniging van boerenkaasmakers slaat alarm en spreekt van een "goed georganiseerde misdaad".

Terwijl de familie ligt te slapen roven de criminelen bijna de hele kaaswinkel leeg. Als kaasboer Joost van Dorp 's morgens zijn winkel binnenkomt liggen er slechts nog een paar kazen op de plank. De rest is allemaal meegenomen. "Ik kan het me nog steeds niet voorstellen", zegt hij tegen Hart van Nederland. "Ze hebben 161 kazen meegenomen, goed voor een waarde van 21.000 euro."

Ook zijn vrouw Gerda is verbluft. "Ik heb het gevoel dat ik een beetje word geleefd", vertelt ze daags na de diefstal. "Het is bizar om wakker te worden en dan te merken dat er een enorme hoeveelheid kaas is gestolen. We gaan een half jaar terug in de tijd."

Dure truffelkaas

Er hangen geen camera's bij het bedrijf van Torenpolderkaas, maar daar gaat volgens Gerda snel verandering in komen. "De politie neemt dit gelukkig erg serieus. We zijn nu met de verzekering aan het overleggen over de schade. Er is voor 21.000 euro aan kaas gestolen. De kosten krijgen we er misschien wel uit, maar we hebben een gat van maanden werk liggen."

De kaasboeren vragen zich af of de criminelen wisten wat ze deden. Ze hebben bijvoorbeeld dure truffelkaas laten liggen. En alle kaas die is verdwenen lag op pakhoogte, legt Gerda uit. "Ze hebben vooral veel jonge kazen en onrijpe kazen meegenomen."

Onderzoek

Bij belangenvereniging Bond van Boerderij-Zuivelbereiders zijn ze op de hoogte van de diefstal. "Dit lijkt op goed georganiseerde misdaad", zegt voorzitter Theo Dekker tegen Hart van Nederland. "We zijn als kaasmakers natuurlijk vaak open en transparant voor het publiek. Daarmee geven we soms ook de verkeerde mensen een inkijkje in het bedrijf."

Dekker leeft mee met de familie. "We waarschuwen onze leden om alert te zijn en goed op te letten. De dieven gaan ruig te werk. In een mum van tijd breken ze ergens in en laden zo hun busje vol. En voor je het weet zijn ze er vandoor."

De politie heeft een buurtonderzoek opgezet en hoopt dat getuigen zich melden.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.