Terug

Volg Hart van Nederland

Journalistenbond over John van den Heuvel-incident op A2: 'Het zijn Italiaanse praktijken'

Journalistenbond over John van den Heuvel-incident op A2: 'Het zijn Italiaanse praktijken'

112

6 jan 2022, 17:42

"Heftig" en "diep triest" zo noemt Thomas Bruning van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) het incident donderdagmiddag op de A2. Misdaadjournalist John van den Heuvel moest door een verdachte situatie met spoed naar het hoofdkantoor van de landelijke politie worden gebracht. "Het zijn Italiaanse praktijken."

"Het is gewoon heftig om te lezen dat hij nog altijd in deze staat moet werken", vertelt Bruning aan Hart van Nederland. "Aan de ene kant ben ik blij dat hij nog steeds de beschikking heeft over dusdanige beveiliging dat ze tijding hebben kunnen onderscheppen, aan de andere kant is het diep triest om te constateren dat hij nog steeds dit soort beveiliging nodig heeft."

De beveiliging van John van den Heuvel sloeg volgens het AD donderdagmiddag alarm nadat het leek alsof zijn auto werd klemgereden of achtervolgt. Volgens protocol werd hij naar de dichtstbijzijnde veilige locatie gebracht: het politiekantoor in Driebergen. Deze werd daarop beveiligd met agenten met automatische wapens en in kogelwerende vesten.

'Italiaanse toestanden'

"Het zijn natuurlijk gewoon Italiaanse toestanden", legt Bruning uit. "Het lijkt alsof we geen maffia hebben in Nederland, maar feitelijk hebben we dat natuurlijk wel." Het zorgt er volgens Bruning voor dat als je je als journalist met onderwerpen over zware criminaliteit bezig houdt, je moet kunnen terugvallen op goede beveiliging. "Anders is het niet te doen."

"Het is een trieste constatering, maar wel de werkelijkheid", gaat hij verder. "In Italië moeten die journalisten in kazernes leven om hun publieke taak te blijven doen. Dat is zuur, maar beter dan niet." Volgens Bruning is dat niet ondenkbaar in Nederland: "We gaan misschien wel een beetje die kant op ja."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.