Terug

Volg Hart van Nederland

Japanse kannibaal die Nederlandse studente opat overleden

Japanse kannibaal die Nederlandse studente opat overleden

112

2 dec 2022, 10:30

Een Japanse schilder die in 1981 een Nederlandse studente heeft opgegeten is afgelopen week overleden. Issei Sagawa, die de bijnaam "Kobe Kannibaal" had, studeerde in 1981 net als de Nederlandse Renée Hartevelt in Parijs. Op zijn 32e verjaardag nodigde hij haar uit bij hem thuis voor een diner. Daar schoot Sagawa haar dood met een schot in de nek, verkrachtte haar en at in drie dagen verschillende delen van haar lichaam op.

De kannibaal werd gearresteerd toen hij andere delen van het lichaam probeerde te dumpen in het park Bois de Boulogne. Hij zei over het opeten dat het een "uiting van liefde was". "Ik wilde in mij het bestaan voelen van een persoon van wie ik hou."

Franse dokters oordeelden dat Sagawa niet berecht kon worden omdat hij geestesziek was. De familie van Hartevelt wilde dat Sagawa in Japan alsnog vervolgd zou worden, "zodat deze moordenaar nooit meer vrijkomt." Het tegenovergestelde gebeurde. Doordat de Franse autoriteiten de zaak hadden afgesloten kregen de Japanners niet de benodigde papieren. Bovendien verklaarden experts in Tokio hem zelfs gezond en zeiden dat hij een "karakterafwijking" had. Sagawa kwam op vrije voeten.

Misdaad geen geheim

De kannibaal werd een bekendheid in Japan en maakte geen geheim van zijn misdaad. Hij schreef onder meer een boek waarin hij de gruwelijkheden tot in detail beschrijft. Sagawa heeft vele interviews gegeven door de jaren heen, maar nooit iets van spijt getoond.

Sagawa schilderde later naakte vrouwen, verscheen in een pornografische film en tekende een manga-stripboek dat zijn misdaad grafisch toonde. Het nummer 'Too Much Blood' van de Rolling Stones is op zijn verhaal gebaseerd en in 2017 is nog een documentaire over hem gemaakt. De laatste jaren was hij ziek en zat in een rolstoel. Sagawa stierf aan een longontsteking. Hij werd 73 jaar oud.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.