Terug

Volg Hart van Nederland

Indrukwekkende schouw in MH17-proces op vliegbasis Gilze-Rijen

112

26 mei 2021, 15:11

De rechtbank Den Haag is woensdagochtend begonnen met de schouw van het neergestorte vliegtuig MH17 op de vliegbasis in het Brabantse Gilze-Rijen. Voor de gelegenheid is naast de hangar waar het toestel in staat, een grote tent ingericht die dienst doet als rechtbank. De voorzitter van de rechtbank sprak van 'een bijzondere locatie'. "De rechtbank benadrukt dat dit bezoek bij nabestaanden een emotionele lading zal hebben. Het gaat hier om het vliegtuig waarmee hun dierbaren onderweg waren naar een bestemming die zij nooit hebben bereikt", zei hij bij aanvang van de zitting.

In de cockpit kijken

In de hangar staan de reconstructie van het toestel en de wrakstukken opgesteld. Het gaat om een stalen constructie waar wrakstukken aan vast zijn gemaakt, met name bij de cockpit. Er zijn ook een trap en een verhoging gemaakt om in - wat ervan over is - het vliegtuig te kijken. Een deel van de binnenkant van de cockpit is gereconstrueerd.

Nabestaande Ria van der Steen, die haar vader Jan en stiefmoeder Neeltje Voorham bij de ramp verloor, zei voorafgaand aan de schouw tegen Hart van Nederland: "Het gevoel dat daar hangt, het enorme verdriet, het grote leed en ook de angst, die voel je als je daar staat." Daar kunnen ze volgens haar niet om heen. "Het is gewoon heel indrukwekkend."

'Dichter bij dood kan niet'

Verschillende procespartijen zoals de rechtbank en het rechtsbijstandsteam van de nabestaanden namen een kijkje in de cockpit. "Dichter bij de dood van de 298 slachtoffers kunnen we niet komen", zei advocaat Arlette Schijns namens een kleine 600 nabestaanden na afloop van de schouw.

Ze noemt het belangrijk dat de rechtbank aanschouwt welke materiële schade aan het vliegtuig is toegebracht. Ook voor de nabestaanden is de reconstructie van groot belang, benadrukte de advocaat. "Zij zoeken - na al die jaren - nog steeds naar de waarheid en naar rechtvaardigheid."

Megaproces gaat verder

De bevindingen van de rechtbank worden nog niet direct besproken, maar op een later moment. De strafzaak bevindt zich momenteel nog in de inleidende fase. Het monsterproces wordt waarschijnlijk vanaf 7 juni inhoudelijk behandeld.

Volgens de Nederlandse justitie is vluicht-MH17 op 17 juli 2014 boven het oosten van Oekraïne uit de lucht geschoten met een Russische Buk-raket. Alle 298 inzittenden, onder wie bijna 200 Nederlanders, kwamen om het leven. In dat gebied was destijds een conflict gaande tussen pro-Russische separatisten en het Oekraïense leger.

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt vier mannen van betrokkenheid bij de vliegramp. Het gaat om drie Russen en één Oekraïner. Alleen de Rus Poelatov laat zich vertegenwoordigen door advocaten. De andere verdachten hebben niets van zich laten horen.

Redactie/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.