Terug

Volg Hart van Nederland

In deze stad werden vorig jaar de meeste moorden gepleegd

112

2 jan 2024, 08:08

In heel Nederland zijn vorig jaar 128 mensen in 125 zaken door geweld om het leven gekomen. Het jongste slachtoffer was een kind van slechts een paar weken oud. Rotterdam blijft nog altijd de 'moordhoofdstad' met elf dodelijke slachtoffers.

Dat blijkt uit cijfers die De Telegraaf heeft opgevraagd bij verschillende politie-eenheden en een lijst die de krant heeft bijgehouden. De Maasstad wordt op de voet gevolgd door Amsterdam (10 slachtoffers) en Den Haag (9). In de provincie Zuid-Holland werden de meeste moorden gepleegd (37), gevolgd door Gelderland (19) en Noord-Brabant (17). Friesland, Groningen en Flevoland telden elk afgelopen jaar één dodelijk geweldsincident.

In september werden de 39-jarige Marlous en haar 14-jarige dochter Romy om het leven gebracht door de 32-jarige Fouad L., een arts in opleiding, die later ook een docent van het Erasmus MC om het leven bracht:

Bloemenzee bij huis van doodgeschoten Marlous (39) en dochter Romy (14): 'Ze was bang voor hem'
1:00
Bloemenzee bij huis van doodgeschoten Marlous (39) en dochter Romy (14): 'Ze was bang voor hem'

Jongste slachtoffer

Het is voor het tweede jaar op rij dat Rotterdam bovenaan de lijst staat. In 2022 werden in de stad ook al de meeste moorden gepleegd.

Het jongste slachtoffer dat afgelopen jaar door geweld om het leven kwam, was een jongetje van slechts een paar weken oud. Hij zou in februari door zijn verwarde moeder uit een raam zijn gegooid in Den Haag. Het oudste slachtoffer zou een 89-jarige man zijn, die in maart in Slootdorp door zijn zoon om het leven zou zijn gebracht.

Femicide

In totaal werden in heel Nederland vorig jaar 86 mannen en 42 vrouwen om het leven gebracht. Het merendeel van de vrouwen (26) kwam om het leven door femicide. Dat aantal kan nog veranderen, omdat de toedracht nog niet bij alle zaken vaststaat, stelt de krant. De meeste delicten vonden plaats in de relationele sfeer.

Bij vijf dodelijke geweldsincidenten zijn tieners verdachten. De jongste verdachte is 13 jaar oud, die samen met een 15-jarige jongen wordt verdacht van het met een stoeptegel doodslaan van een man op het NDSM-plein in Amsterdam, in augustus vorig jaar.

Femicide of pogingen daartoe komen voorbij in de Hart van Nederland-podcast 'Vrouwenmoord'. Beluister hieronder de meest recente aflevering en abonneer je vooral om niks te missen:

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.