Terug

Volg Hart van Nederland

Hoe kan het dat Maria van der Zanden pas na 29 jaar werd geïdentificeerd?

112

25 mei 2023, 19:01

Na 29 jaar was er woensdag dan eindelijk een doorbraak in de zaak van de vermissing van Maria van der Zanden uit Putten, die in 1994 op 22-jarige leeftijd verdween. Haar lichaam werd een maand na haar vermissing al gevonden in de Möhnesee in Duitsland, maar nu pas is duidelijk geworden dat het om Maria gaat. Politie Oost-Nederland vertelt aan Hart van Nederland hoe dat komt en of deze doorbaak iets zegt over andere coldcases.

"Je kunt je voorstellen dat de tijden toen heel anders waren. Ook op het gebied van DNA-onderzoek bijvoorbeeld", legt woordvoerder Jennifer Schoorlemmer van Politie Oost-Nederland uit aan Hart van Nederland. "Het probleem was dat er toen, in 1994, in Duitsland geen DNA is afgenomen. Dan kun je dat dus ook niet vergelijken."

Vingerafdrukken

Uiteindelijk hebben ze het lichaam na 29 jaar kunnen identificeren op basis van vingerafdrukken. Bij toekomstige coldcasezaken hoeft dit niet meer zo lang te duren omdat er inmiddels wel informatie wordt gedeeld tussen verschillende landen. "Er zijn databanken met DNA-profielen van nog onbekende personen. Deze info wordt in de huidige tijd beter met elkaar gedeeld", zegt Schoorlemmer.

Maar of deze doorbaak veel invloed zal hebben op andere coldcases, is moeilijk te zeggen: "De lopende zaken zullen niet op exact dezelfde manier opgelost kunnen worden, want elke zaak is weer anders. Maar in het algemeen zal een onderzoeksteam altijd kijken of ze alle mogelijkheden hebben uitgeput".

Bitterzoet

En dat is dus precies wat het coldcaseteam van de politie Oost-Nederland heeft gedaan. Schoorlemmer: "Trekken aan zo'n zaak, schudden aan de boom in de hoop dat er informatie komt om de zaak op te lossen. In dit geval is het dus gelukkig gelukt". Maar wel met een bitterzoete afloop. "De collega's zijn natuurlijk enerzijds ontzettend blij met deze doorbraak, aan de andere kant is het natuurlijk wrang want het betekende wel dat we slecht nieuws moesten overbrengen aan de nabestaanden."

In de Hart van Nederland-podcast 'De Onbekende Dode' praten we met het rechercheteam dat zich bezighoudt met onbekende overledenen. Luister hier de afleveringen:

Reageren op De Onbekende Dode?

Wil je in contact komen met de redactie van De Onbekende Dode? Dat kan via podcast.hart@talpanetwork.com.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.