Terug

Volg Hart van Nederland

Grote vechtpartij bij Amsterdamse stemlocatie voor Turkse verkiezingen

112

8 mei 2023, 06:55

In en bij de RAI in Amsterdam-Zuid is het zondagavond en in de nacht van zondag op maandag "zeer onrustig" geweest, meldt de politie. Even na 21.00 uur braken vechtpartijen uit tussen verschillende groepen die aanwezig waren in het gebouw. De politie greep in, onder meer met honden, en de ME werd ingezet. Rond 02.30 uur waren de laatste mensen vertrokken, meldt een politiewoordvoerder.

Op sociale media gaan beelden rond van een vechtpartij in de evenementenhal, waar Turkse Nederlanders hun stem konden uitbrengen voor de presidents- en parlementsverkiezingen in Turkije. Op de beelden is een opstootje te zien tussen meerdere mannen bij de stemlocatie, waarop agenten ingrepen.

Nieuwe confrontaties voorkomen

Een deel van de aanwezigen ging naar buiten en bleef rond het gebouw hangen. "Een aantal van hen wilde terug naar binnen om spullen op te halen", zegt de woordvoerder. Maar de politie stond dat niet toe, om nieuwe confrontaties te voorkomen met mensen die nog aanwezig waren in de RAI. "Uiteindelijk hebben we ze gefaseerd binnengelaten. Daarna keerde de rust terug", aldus de politie.

Het is onbekend of er gewonden zijn gevallen. Bij de politie is iedereen ongedeerd gebleven, zegt de woordvoerder. Er zijn geen aanhoudingen verricht.

Strijd in verkiezingen

Zondag was de laatste dag waarop Turkse Nederlanders konden stemmen. Vorige week was er ook een vechtpartij tussen een aantal stemmers in de RAI. Naast Amsterdam, waren er ook stemlocaties in Den Haag, Deventer en Eindhoven. De strijd gaat vooral tussen de huidige president Recep Tayyip Erdogan en de oppositieleider Kemal Kilicdaroglu.

Beeld: HFV/Mizzle Media

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.