Terug

Volg Hart van Nederland

Greenpeace-activisten op dak van nieuwe Tweede Kamer geklommen

112

14 sep 2021, 08:17

Link gekopieerd

Greenpeace-activisten zijn dinsdagochtend vroeg het tijdelijke gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag opgeklommen. Ze willen dat de politiek snel meer actie onderneemt tegen de natuurschade die wordt veroorzaakt door de stikstofuitstoot in ons land.

Ongeveer twintig actievoerders gingen dinsdagochtend vroeg met ladders naar boven om de boodschap van Greenpeace kracht bij te zetten. Een aantal activisten werd tegengehouden door de politie, die de hoofdingang van het gebouw bewaakt. De Tweede Kamer zit sinds vorige week tijdelijk in een nieuw onderkomen vanwege de renovatie van het Binnenhof.

'Natuurcrisis aanpakken'

De actie verloopt vooralsnog rustig. Een groot spandoek met de tekst 'Bla bla bla, stikstofcrisisis... Politiek: pak NU de natuurcrisis aan' hangt voor de glazen pui. 'Te veel stikstof is natuur weg', staat op een ander spandoek. Ook staan er koepeltentjes op het dak. "Om te laten zien dat we zo lang blijven als mogelijk", aldus een Greenpeace-woordvoerder.

Een van de activisten staat op het dak en vertelde aan Hart van Nederland waarom de betogers daar staan. "Wat de Nederlandse politiek op dit moment doet. is de Europese natuurwetten overtreden doordat er op op dit moment teveel stikstof wordt uitgestoten en er de komende jaren meer stikstof bij gaat komen", legt Sandra uit.

De actievoerder benadrukt dat dit niet goed is voor de natuur in ons land. "Daarom moet er nu goede wetgeving komen", stelt ze. "Er is goed overheidsbeleid nodig om de natuurcrisis aan te pakken."

Stappen tegen overheid

In mei zette Greenpeace een eerste stap in een juridische strijd tegen de overheid. In een zogeheten sommatie eiste de milieuorganisatie onder andere dat de stikstofuitstoot uiterlijk in 2025 gehalveerd moet zijn. Ook moet drie kwart van de stikstofgevoelige natuurgebieden in dat jaar voldoende zijn beschermd, vindt Greenpeace.

In de stikstofwet die vorig jaar werd aangenomen staat echter dat dit percentage pas tien jaar later hoeft te worden bereikt, in 2035 dus. Greenpeace vindt dan ook de politiek snel meer actie moet ondernemen tegen de stikstofuitstoot. Gebeurt dat niet, dan zet de organisatie de rechtszaak tegen de staat door. "Ons geduld is op", waarschuwt directeur Andy Palmen.

Tekst: Hart van Nederland/ANP

Ontvang onze nieuwsbrief

Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2025 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.