Terug

Volg Hart van Nederland

Grapperhaus: tot 4 jaar cel voor mensen die QR-code vervalsen

Grapperhaus: tot 4 jaar cel voor mensen die QR-code vervalsen

112

5 nov 2021, 10:53

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid waarschuwt mensen die een vervalste QR-code of vaccinatiebewijs gebruiken of verhandelen. Dat doet hij na de aanhouding van drie doktersassistenten in Amsterdam die voor bedragen tot 1000 euro bereid waren om vaccinatiebewijzen aan mensen te geven, ook al werden ze niet gevaccineerd.

"Er staat een maximale gevangenisstraf van vier jaar op fraude, en het is fraude", duidt Grapperhaus de hoge straf. "Doe het niet, omdat je de ziekte dan alleen maar meer ruimte gaat geven. Steek je tijd in het halen van een vaccinatie, lijkt me veel nuttiger."

Handhaving

Om te voorkomen dat mensen met bijvoorbeeld gekopieerde QR-codes alsnog ergens binnen kunnen komen zou ook gecontroleerd moeten worden op ID-kaarten. Dat gebeurt nu nog lang niet altijd. Grapperhaus geeft aan dat hij hierover het gesprek voert met burgemeesters. "We gaan kijken waar het niet goed wordt nageleefd. Als burgers moeten we het naleven. Horeca moet het controleren. Gemeentes moeten handhaven."

Grapperhaus wijst erop dat het kabinet 45 miljoen euro heeft uitgetrokken voor de periode van oktober tot en met december. Van dat geld kunnen gemeenten meer mensen inzetten om coronapassen te controleren. Vorige maand was er nog geld beschikbaar, maar de minister kan zich voorstellen dat gemeenten op een gegeven moment meer nodig hebben. "Maar eerst aan de slag."

Een alternatief voor het coronatoegangsbewijs hoeven mensen voorlopig niet te verwachten. "Mensen die vinden dat ze geen QR-code hoeven moeten eraan wennen dat dat nu toch de beste maatregel is." Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.