112
10 mei 2021, 07:34
Veel gemeenten houden zich als boa-werkgever niet aan de regels voor de afhandeling van klachten over hun buitengewoon opsporingsambtenaren. Ze verzuimen die klachten jaarlijks te publiceren, zoals wettelijk is voorgeschreven.
Dat blijkt uit onderzoek van de oostelijke dagbladen de Stentor, De Gelderlander en Twentsche Courant Tubantia. Veel gemeenten zeggen op de vragen van de kranten dat ze hiervoor helemaal niets publiceren en sommige beweren ook dat dit niet vereist is. Anderen melden dat ze het van plan zijn.
Enkele gemeenten verwijzen in hun antwoord naar het boa-loket van de politie in Oost-Nederland. Dat doen bijvoorbeeld Harderwijk, Dalfsen en Enschede, ‘tot verbazing’ van het Team Direct Toezicht van de politie.
"Boa-werkgevers zijn zelf verantwoordelijk om een klachtenregeling voorhanden te hebben en in stand te houden. Boa-werkgevers zijn wettelijk verplicht de klachten te registreren. De boa-werkgever is daarna ook verantwoordelijk voor de verzamelde gegevens’’, reageert mr. Dennis Stekelenburg, operationeel specialist bij het Team Direct Toezichthouder Buitengewoon Opsporingsambtenaren.
ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.