Terug

Volg Hart van Nederland

Gemeente grijpt hard in na overlast door asielzoekers Wijk bij Duurstede: 'Mijn dochters van 10 en 13 zijn lastiggevallen'

Gemeente grijpt hard in na overlast door asielzoekers Wijk bij Duurstede: 'Mijn dochters van 10 en 13 zijn lastiggevallen'

112

31 aug 2022, 19:10

Nog geen vier dagen nadat honderd asielzoekers zijn overgeplaatst naar een sporthal in het Wijk bij Duurstede, ging het al mis in de Utrechtse gemeente. Drie mannen werden opgepakt voor een inbraak en een diefstal. De gemeente heeft direct hard ingegrepen, maar er heerst nog steeds veel onrust in de gemeente.

Want naast de diefstal en inbraak waren er nog een aantal incidenten. Neem het verhaal van Erik, vader van twee jonge dochters van 10 en 13. Zijn meiden werden maandag rond 19.30 's avonds lastiggevallen door drie asielzoekers, terwijl ze bij een bushalte stonden te wachten op de bus naar Doorn. Hij is vanzelfsprekend niet blij en doet zijn verhaal bij Hart van Nederland.

De honderd asielzoekers zijn overgekomen uit het Groningse Ter Apel, waar natuurlijk al tijdenlang een gigantisch probleem speelt: de asielcrisis. Omdat het aanmeldcentrum de drukte niet aankan slapen (soms enorm grote groepen) mensen buiten de hekken en zijn er vechtpartijen en andere ongeregeldheden.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) probeert nu zo snel mogelijk onderdak te vinden voor de asielzoekers en moet daarvoor soms snel grote groepen verplaatsen, zoals dus bijvoorbeeld naar Wijk bij Duurstede.

Op ruiten geslagen

Erik begint zijn relaas: "Er kwamen drie dronken mannen aan en die begonnen rond mijn oudste dochter te hangen en raar te doen. Mijn jongste dochter schrok daarvan en is toen op een afstandje gaan staan." Ze weet de aandacht te trekken van de buschauffeur, die net aan komt rijden, om zo te voorkomen dat de bus de halte zou overslaan. "De bus stopte gelukkig en toen zijn ze snel ingestapt."

Maar zo snel is het niet voorbij. "De mannen wisten de bus ook in te stappen, maar gelukkig greep de chauffeur in. Die wist ze op de een of andere manier naar buiten te werken. Daar begonnen ze op de ruiten van de bus te slaan." Al met al een angstige situatie voor de meisjes, stelt de inwoner van de vestingstad. Erik's dochters zijn niet gewond geraakt. Hij zegt een melding te hebben gemaakt bij de politie.

Bedreigen van kinderen

Een andere buurtbewoner vertelt over zijn schoonzoon die werd bedreigd. "Eentje kwam hierheen en hij was zo bezopen als maar kon. Hij begon overal aan de auto's te zitten en mijn schoonzoon te bedreigen, tegen zijn gezicht te spugen en tegen zijn auto aan te schoppen", vertelt hij aan Hart van Nederland. "Die asielzoeker gaat naar hem toe, die zegt: ik moet jouw telefoon, ik moet je geld en ik moet alles hebben... Toen ging hij een stap naar achteren en hij begon agressief te worden."

"Het wordt allemaal maar door je strot gedouwd. Wij krijgen hier de problemen erdoor", zegt een buurtbewoner. Een ander heeft "besloten om afstand te nemen van de straat", vertelt hij emotioneel. Hij vertelt over een incident met een jongetje uit de buurt, want die "hadden ze gedreigd om zijn arm te breken, op het speelterrein". Zijn buurvrouw vindt dat het moet stoppen. "Dit kan niet en de burgemeester had al veel eerder moeten ingrijpen. Ik vind: je moet veilig kunnen wonen en niet op deze manier. Dit is geen doen."

'Niet gepast dat zij onderdak hebben'

De gemeente Wijk bij Duurstede heeft direct nadat bekend is geworden dat er drie mannen waren aangehouden voor diefstal en inbraak, maatregelen genomen. "We hebben de groep gescreend", vertelt locoburgemeester Wil Kosterman. "We hebben proberen uit te zoeken wie er vervelend gedrag vertonen en ook zeven mensen uit veilige landen, waarvan de kans groot is dat ze niet door de toets heen komen, hebben we eruit gehaald. Dus er zijn nu 14 mensen minder dan zaterdag waarvan wij zeggen: die laten gedrag zien en het is niet gepast dat zij onderdak hebben."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.