112
9 juni 2021, 15:22
De politie heeft 47 verdachten gesproken in een grote zaak rond om 'vriend-in-noodfraude', ook wel 'WhatsAppfraude' genoemd. Er trappen -ondanks de vele waarschuwingen- nog elke dag mensen in deze slinkse fraudevorm. Ze raken daarbij honderden of duizenden euro's kwijt.
Bij deze fraude doen criminelen zich op communicatieplatform WhatsApp voor als een goede bekende of familielid van het slachtoffer. Ze zeggen dat ze een nieuw nummer hebben en vragen om een geldbedrag voor te schieten. Terwijl ze denken dat ze een bekende uit de brand hebben geholpen, worden de slachtoffers zo voor een hoop geld opgelicht.
De politie in Oost-Brabant heeft hard gewerkt aan het opsporen en aanpakken van verdachten die achter deze criminaliteitsvorm verborgen zitten. "Vriend-in-noodfraude is een geraffineerde vorm van criminaliteit, het is vaak lastig om daders te pakken. De afgelopen maanden hebben we zeker niet stil gezeten en 47 verdachten weten te horen in verschillende fraudeonderzoeken die inmiddels zijn afgerond", aldus Stan Duijf, Hoofd Dienst Regionale Informatie Organisatie Oost-Brabant.
De verdachten zijn divers. "De leeftijden lopen uiteen van 14 tot 62 jaar, waarbij de grootste groep uit jeugdigen bestaat. Daarnaast zijn, in diversen lopende onderzoeken, nog eens tien verdachten in beeld waarbij zeker nog aanhoudingen zullen gaan volgen.”
Uit de onderzoeken is naar voren gekomen dat bijna alle verdachten kwetsbare personen zijn, aldus de politie. Ze waren bekend met bewindvoering, schulden, drugsverslaving, of (jeugd-) hulpverlening. Maikel van Opstal van het cybercrimeteam Oost-Brabant: “Het is een specifieke groep jongeren die zeer gemakkelijk over te halen zijn om hun bankrekening beschikbaar te stellen. Criminelen ontvangen het geld van hun slachtoffers namelijk liever niet op hun eigen rekening. Om zelf buiten beeld te blijven, misbruiken ze de betaalrekeningen van anderen. Er worden hiervoor zogeheten geldezels geronseld.” De politie waarschuwt deze geldezels. “Zij moeten zich realiseren dat het afgeven van hun bankpas en pincode en het laten gebruiken van hun bankrekening, met het risico dat daarmee criminele activiteiten worden gepleegd, strafbare feiten zijn. Waar de ronselaar en andere bij deze vorm van fraude betrokken personen vaak buiten beeld van de politie blijven, blijft de geldezel dat niet.”
Om mensen te behoeden voor de vriend-in-noodfraude waarschuwt de politie nog maar eens. "Als een bekende u om geld vraagt via WhatsApp, check dan altijd of u echt met deze persoon te maken heeft. Bel de persoon op. Wordt er een nieuw telefoonnummer gebruikt? Bel dan óók het oude nummer. Maak geen geld over voordat u echt met de bekende heeft gesproken en zeker weet dat het een echt verzoek is. Klik ook niet op betaallinkjes."
Ook benadrukt de politie dat het belangrijk is om altijd aangifte te doen als je slachtoffer bent van WhatsApp-fraude of vriend-in-noodfraude.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.