Terug

Volg Hart van Nederland

Geen asiel voor rellende asielzoekers in bus Ter Apel

Geen asiel voor rellende asielzoekers in bus Ter Apel

112

23 juni 2023, 21:18

Een deel van de asielzoekers die zich vorige maand misdroegen in een bus afkomstig van aanmeldcentrum Ter Apel, heeft te horen gekregen dat hun asielaanvraag is afgewezen. Een woordvoerder van de Immigratiedienst IND bevestigt berichtgeving hierover door De Telegraaf.

De IND meldt dat van de mensen die zich in de bus misdroegen, 27 een asielaanvraag hadden lopen. Van hen zijn er tien door een versnelde procedure gegaan, hun afwijzing volgde binnen twee weken. De andere asielzoekers vielen onder andere regels, waardoor hun procedure minder snel afgehandeld kan worden. Maar voor het einde van de maand horen ook zij het oordeel.

Michel was de buschauffeur op de betreffende rit. Na afloop zat hij er helemaal doorheen: "Dan tref je een gebroken man aan en een bus waar niets meer van over is."

Asielzoekers plunderen bus van Michel tijdens rit
2:55
Asielzoekers plunderen bus van Michel tijdens rit

'Vreselijk misdragen'

De asielzoekers zouden op 25 mei met de bus overgebracht worden van Ter Apel naar een noodopvang in Den Haag. Aan boord richtten ze vernielingen aan en bedreigden de chauffeur. Die maakte daarop rechtsomkeert en ging terug naar het aanmeldcentrum, waar de groep uit elkaar werd gehaald. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) stelde destijds dat asielzoekers uit Noord-Afrika "zich vreselijk hebben misdragen".

Staatssecretaris Eric van der Burg was laaiend over het incident en ook premier Rutte reageerde fel. "Dan kookt je bloed", zei hij een dag erna.

'Overlast niet getolereerd'

De versnelde procedure waarin de asielzoekers terechtkwamen, is mogelijk wegens een lopende proef van de IND en partners. Als bekend is dat iemand (in potentie) een overlastgever is, dan gaat die persoon de versnelde procedure in. Dit betekent dat gesprekken direct worden ingepland en waar mogelijk rust- en voorbereidingstijd wordt onthouden. "In het hele proces wordt door de partijen duidelijk gemaakt dat overlast niet getolereerd wordt, en dat dit de reden is voor het snelle proces", aldus de IND in een toelichting.

Tien asielzoekers vertrokken

In vijf zaken is beroep aangetekend tegen de afwijzing, meldt de IND. Deze zijn de komende weken geagendeerd bij de rechtbank. De immigratiedienst laat verder weten dat de andere mensen die een afwijzing kregen bekend zijn bij de instantie die in Nederland het vertrek regelt. Van de 27 mensen die asiel hadden aangevraagd, zijn er inmiddels tien met onbekende bestemming vertrokken.

De proef loopt sinds december 2022. Inmiddels zijn er ruim driehonderd zaken op deze manier uitgevoerd.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.