Terug

Volg Hart van Nederland

Gea werd vermoord door haar eigen man, nu strijdt haar zus Barbara tegen femicide

112

25 mrt 2023, 22:29

Iedere acht dagen wordt in Nederland een vrouw vermoord, vaak door haar eigen partner of ex. Vrouwenmoord, ook wel bekend als 'femicide', staat de laatste maanden eindelijk hoog op de politieke agenda. Maar er is nog een lange weg te gaan, stellen nabestaanden van slachtoffers. Zij kwamen zaterdag bijeen in Nijkerk om ervaringen uit te wisselen, maar ook om samen op zoek te gaan naar oplossingen.

In 2020 werd Gea Godwaldt thuis vermoord door haar man. Hij kon het niet verkroppen dat zijn echtgenote van hem wilde scheiden. "Er is een gevecht geweest in de gang. Waarschijnlijk is ze daar bewusteloos geraakt", vertelt haar zus Barbara aan Hart van Nederland. "Ze is in de woonkamer gevonden. Haar hoofd was ingetapet met duct tape en daarnaast is zij verstikt met een kussen en ook lichamelijk waren er diverse verwondingen."

'Red flags' genegeerd

Sinds de brute moord op haar zus probeert Barbara femicide hoger op de maatschappelijke agenda te krijgen. Om die reden heeft ze samen met Jack Keijzer van de Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers de bijeenkomst voor lotgenoten georganiseerd. "Het is heel verdrietig dat ik mijn zus hier niet meer mee kan helpen", zegt ze. "Maar het doet me ook heel veel verdriet dat als we niks doen er ieder jaar nog zoveel doden vallen, terwijl ze wel geholpen zouden kunnen worden."

De bijeenkomst is niet alleen bedoeld om ervaringen te delen, maar vooral ook om samen te kijken naar wat er nodig is om het aantal vrouwenmoorden naar beneden te krijgen. Te vaak nog worden meldingen niet serieus genomen en alarmsignalen genegeerd. "Die 'red flags' waren er bij mijn zus ook. Als daar iets mee gedaan was, dan had mijn zus misschien nog geleefd", stelt Barbara. Keijzer beaamt dat: "Je hoort ook dat de politie bijvoorbeeld het niet altijd even serieus neemt. 'Ach mevrouwtje, er komt overal weleens een ruzie voor', en een maand later ben je gewoon doodgestoken."

'Nederland doet bijzonder weinig'

Door ervaringen te delen over wat er volgens de nabestaanden in aanloop naar de moord verkeerd is gegaan, hoopt de organisatie met concrete voorbeelden naar de Tweede Kamer te kunnen stappen om met hen de oplossing te bespreken.

"In een heleboel landen wordt al heel veel gedaan, in Nederland wordt er bijzonder weinig gedaan. Daar moet wat aan gedaan worden en dan kunnen we misschien het cijfer naar beneden krijgen", besluit Godwaldt.

In de eerste anderhalve maand van 2023 zijn er al drie vrouwen om het leven gekomen door hun partner of ex-partner in Nederland. Luister nu naar de vijfde aflevering van de podcast Vrouwenmoord, waarin Esther, Judith, Songül en Wendy bespreken waarom er nú actie nodig is:

Reageren op Vrouwenmoord?

Wil je in contact komen met de redactie van Vrouwenmoord? Dat kan via hvnlpodcast@talpanetwork.com.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.