112
10 jan 2020, 14:15
Een orang-oetanschedel die vorig jaar uit Natuurmuseum Fryslân is gestolen, staat sinds vorige maand ‘ineens’ op de internationale opsporingslijst van Interpol. Conservator van het museum Peter Koomen wist hier niets van en is erg verbaasd: ''Ik had niet verwacht dat de schedel internationaal zou worden gezocht'', zegt hij. Twee keer per jaar maakt Interpol een poster met meest gezochte kunstwerken. Volgens Koomen hebben ze destijds aangifte gedaan van de diefstal, maar verder hebben ze het niet onder de aandacht gebracht. Koomen staat er dan ook van te kijken dat Interpol er internationale aandacht aan schenkt. ''Ik heb meerdere posters bekeken, en voor zover ik kan zien staan er nooit apenschedels op. Nu gaat hij in ieder geval de hele wereld over, dus de kans dat hij wordt gevonden wordt nu hopelijk wel groter'', hoopt Koomen. Op de poster staan naast de orang-oetanschedel uit het natuurmuseum ook een Japans schilderij, een Duitse diamant, een document uit Peru, een Duitse vaas, en een zadeltas uit Argentinië.
Afgelopen zomer kwam het museum erachter dat er een paar apenschedels misten. Ze waren uit de vitrine gestolen. Koomen vertelt dat hij niet weet wanneer ze precies zijn gestolen, omdat de dief de vitrine wel heel netjes had achtergelaten. ''Een paar exemplaren waren weggehaald, maar de dief had de andere schedels zo opgeschoven, dat het leek alsof er niets was gebeurd.'' De schedels komen van iemand die ze begin vorige eeuw heeft meegenomen als souvenir vanuit Sumatra. In 2007 werden ze in de vitrine van het museum gezet. ''De vitrine stond met de deur tegen de muur aan. Wij vermoeden dat die vitrine van de muur is geschoven en dat ze het deurtje open hebben gekregen'', aldus Koomen. Het museum heeft inmiddels maatregelen genomen om de vitrine beter te beveiligen, omdat het deurtje volgens Koomen ‘vrij makkelijk’ te openen was. Koomen legt uit dat de schedels waarschijnlijk zijn gestolen omdat daar illegale handel in is. ''Sommige mensen hebben een schedelverzameling. Een orang-oetan is een beschermde diersoort, dus het is moeilijk om die in je verzameling te krijgen.''
De grote vraag is waarom Interpol ervoor heeft gekozen de schedel van de orang-oetan op hun poster te plaatsen. Koomen denkt dat het ermee te maken heeft dat de schedel makkelijk herkenbaar is en daarom beter terug te vinden is. ''Van alle schedels die gestolen zijn, is de orang-oetan een stuk groter. Daarnaast mist de schedel een paar tanden en is er een stuk uit de onderkaak. De politie heeft er in ieder geval werk van gemaakt en blijkbaar vonden ze het de moeite waard om de schedel op de lijst te zetten. Nu hopen dat het effect oplevert'', zegt Koomen.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.