Terug

Volg Hart van Nederland

Fors minder traditionele criminaliteit, maar wel meer cybercrime

Fors minder traditionele criminaliteit, maar wel meer cybercrime

112

1 mrt 2022, 08:11

In heel Nederland komt de traditionele criminaliteit, die bestaat uit diefstal, geweld en vernielingen, minder vaak voor. Meer mensen zijn daarentegen slachtoffer geworden van online criminaliteit, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

Tussen 2012 en 2021 is het aantal mensen van 15 jaar en ouder dat naar eigen zeggen slachtoffer is geworden van traditionele criminaliteit met 43 procent gedaald. Het aantal slachtoffers van online criminaliteit is daarentegen de afgelopen tien jaar met 22 procent gestegen. Deze stijging zette in 2017 in.

Oplichting en fraude

"Criminelen gaan mee naar de plaatsen waar geld te verdienen is", zo legt het CBS uit. Zo werden vorig jaar bijna 2,5 miljoen mensen naar eigen zeggen slachtoffer van online criminaliteit. "De meesten kregen te maken met online oplichting en fraude. Een op de drie slachtoffers ondervindt psychische of financiële problemen door wat hen overkomen is."

Ruim anderhalf miljoen mensen (10 procent) waren vorig jaar slachtoffer van online oplichting en fraude. In de meeste gevallen (7 procent) ging het om aankoopfraude. Dat is het niet leveren van bestelde goederen of diensten waarvoor betaald is. Eveneens 7 procent van de Nederlanders was slachtoffer van hacken, waarbij het in de meeste gevallen ging om het inbreken op een account.

Gedupeerd door phishing

Ruim honderdduizend mensen zijn volgens het CBS financieel gedupeerd door phishing, een vorm van online oplichting.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.