112
30 okt 2018, 23:05
Het is dinsdagochtend bar en boos op de Nederlandse wegen. Een combinatie van regenachtig weer en een groot aantal ongelukken, zorgt voor heel veel files met heel veel vertragingstijd. Zowel de ANWB als Rijkswaterstaat spreekt van een filerecord voor dit jaar. De verkeersinformatiedienst van Rijkswaterstaat kwam tot een piek van 514 kilometer, veel meer dan verwacht. Op maandag had de dienst weliswaar voorspeld dat de ochtendspits fors zou zijn, maar er werd gerekend op een piek van zo'n 300 kilometer.
De ANWB, die ook vertragingen meetelt op provinciale wegen, meldde 970 kilometer. Niet eerder dit jaar stond er zoveel kilometer file, aldus een woordvoerder. Lees ook: Filepiek verwacht in ochtendspits door onstuimig herfstweer "We zien een aantal ongelukken in de buurt van Rotterdam die veel invloed hebben op het verkeer. Op de A12 bij Gouda, de A4 en de A15. De hele hoek bij Rotterdam is getroffen. Ook was er een ongeval op de A58 bij Ulvenhout, waardoor de weg even helemaal dicht moest", aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat. Op de A2 is dinsdag een persoon gewond geraakt toen zijn voertuig in botsing kwam met een vrachtwagen dat gebeurde op de snelweg ter hoogte van Nieuwer ter Aa. Het is niet duidelijk hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren.
Volgens de ANWB is 530 kilometer file op snel- en provinciale wegen normaal voor een dinsdagochtend. Een woordvoerder ziet dat het vooral druk is in het westelijke deel van Nederland, maar wordt ook de rest van het land getroffen door vertragingen. "Zowel op snelwegen als provinciale wegen." Ook voor dinsdagavond wordt een zware spits verwacht door een combinatie van herfstweer en de ingetreden wintertijd. ,,We voorzien een van de drukste avonden van het jaar tot nu toe", aldus Rijkswaterstaat.
De files zullen dus blijven. Maar zijn we bereid om ons reisgedrag te veranderen om de filedruk te verlagen? Die vraagden legden we voor aan ons Wat vindt Nederland-panel. Een meerderheid (58%) zegt bereid te zijn om zijn reisgedrag te veranderen. 33% wil dat niet. Op de vraag wat mensen dan zouden veranderen, geeft een meerderheid aan vaker te kiezen voor thuis- of flexwerken. Reizen met het openbaar vervoer staat op plek twee en fietsend naar het werk staat op de derde plek. ANP/Redactie
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.