Terug

Volg Hart van Nederland

Toch niet zo veilig als gedacht: fietsers verongelukken veel vaker op rotondes

Toch niet zo veilig als gedacht: fietsers verongelukken veel vaker op rotondes

112

21 mei 2022, 08:51

De rotonde wordt al decennia bejubeld als het summum van verkeersveiligheid. Nieuw onderzoek toont echter aan dat rotondes voor fietsers juist ónveiliger zijn dan gewone kruispunten. Reden is dat het verkeer afgelopen jaren fors is veranderd, schrijft het AD.

Verkeersbureau VIA bekeek alle slachtofferongevallen op kruispunten die tussen 2014 en 2021 door de politie zijn geregistreerd. De fietsveiligheid van alle 575.000 kruispunten in Nederland is daarvoor onderzocht. Wordt afgelopen vier jaar vergeleken met de vier jaar daarvoor dan blijkt het verkeer voor fietsers beduidend onveiliger geworden.

Met name rotondes binnen de bebouwde kom zijn onveilig, laat de data van VIA zien. Hoewel de 5585 rotondes slechts 0,6 procent van alle kruispunten uitmaken, vindt bijna 12 procent van alle ongelukken met een fiets of e-bike er plaats.

E-bikes in opmars

Volgens verkeersexpert Erik Donkers van VIA komt de toegenomen onveiligheid op rotondes door het enorm veranderde verkeer, waaronder de doorbraak van de e-bike. Ook rijden er steeds meer bak- en racefietsen.

Niet alleen de verschillende snelheden van fietsers zorgen voor problemen. Ook de verschillende soorten rotondes maakt het voor automobilisten lastiger om op fietsers te anticiperen, aldus Donkers in het AD. "Als een auto op een rotonde een fiets aanrijdt, zelfs bij lage snelheid, dan gaat het al snel fout."

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.