112
2 apr 2021, 18:21
Familieleden van vermiste kinderen waarvoor een Amber Alert werd uitgedaan, balen van het stopzetten van het alarm. Politie en het ministerie van Justitie en Veiligheid willen de meldingen onderbrengen in Burgernet.
"Ik vind het heel jammer dat het gaat stoppen", vertelt Tineke Boele aan Hart van Nederland. Haar toen 12-jarige dochter Milly werd in 2010 ontvoerd en vermoord in Dordrecht. Voor Milly werd destijds een Amber Alert afgegeven. Haar moeder ziet het alert als een "goed werkend orgaan met een gigantische hoeveelheid ervaring. Dus waarom zou je daarbij weggaan?"
Ook de familie van Jennefer van Oostende uit Rotterdam hekelt het stopzetten van de dienst. Het 10-jarige meisje raakte in 2011 vermist en er ging een Amber Alert uit. Later bleek ze seksueel misbruikt en daarna gedood. "Het is zonde dat het stopt", vertelt Sevda Monteiro, Jennefers zus. "Burgernet heeft alleen een beschrijving van hoe iemand eruit ziet, dat heeft niet dezelfde impact als een foto."
Ook is Sevda bang dat mensen de melding makkelijk negeren omdat Burgernet ook wordt ingezet voor het opsporen van daders. "Het zou zonde zijn als kinderen straks overlijden omdat mensen de melding niet zien." Daarnaast is het internationale aspect van Amber Alert volgens Jennefers nabestaanden juist erg belangrijk. "Burgernet is lokaal, terwijl vermiste kinderen vaak binnen no-time heel ergers anders zijn", aldus Sevda.
Samen met haar man Manuel heeft ze lang gestreden om het Amber Alert zo optimaal mogelijk te laten werken. "Bij mijn zusje is het veel te laat ingezet", legt ze uit. "Daarna hebben we het voor elkaar gekregen dat het bij kinderen nu veel sneller gaat." Met een petitie konden ze veel druk uitoefenen, vertelt Manuel. "Iets waar we trots op waren, dat is nu weg."
Aanleiding voor de politie om te stoppen met Amber Alert is eerder technisch dan inhoudelijk, stelt een woordvoerder. Het huidige contract met Netpresenter BV, dat de technische ondersteuning van Amber Alert en het Kind Vermist Alert verzorgt, wordt niet verlengd en stopt op 22 juli 2021.
"In de tussentijd hebben wij bedacht om het zelf te gaan doen", aldus de woordvoerder. "Uiteraard hebben we gekeken of het goed, veilig en snel kan, dat is onderzocht." Volgens de politie heeft de verandering heeft geen invloed op de kwaliteit van de opsporing van vermiste kinderen.
Directeur en oprichter Frank Hoen van Amber Alert ziet dat toch echt anders. Hij vreest dat de opheffing van zijn organisatie kinderlevens gaat kosten. "Amber Alert bestaat uit miljoenen mensen en duizenden organisaties die zoeken naar een vermist kind. Het wordt ingezet als een kind acuut in levensgevaar is. Die kinderen hebben soms nog maar minuten of uren te leven."
Alleen een "fijnmazig netwerk" kan hun levens blijven redden, stelt Hoen. "En dat verdwijnt nu totaal. We hebben levens gered van kinderen die op het punt stonden om verkracht te worden of in handen te vallen van pedofielen. Wij gaan hier vol tegen in. We zijn er heel boos en emotioneel onder."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.