112
23 juli 2021, 18:15
Collega's van de vorige week doodgeschoten ggz-beveiliger Martin den Dekker herdenken hem vandaag met een erehaag bij zijn rouwstoet.
De dood van Martin, die als beveiliger bij Parnassia in Den Haag werkte, heeft landelijk bij veel ggz-instellingen voor een grote schok gezorgd. In zorginstellingen door het hele land is om 12 uur met een minuut stilte stilgestaan bij zijn dood.
"Hij stond altijd voor iedereen klaar, je kon altijd bij hem terecht", vertelt psycholoog Serdar Isik van Parnassia. "Als je bij hem aangaf dat je een moeilijke cliënt had, zei hij: 'Maak je geen zorgen, ik bescherm je.'"
Het is een van de herinneringen aan Martin, die vorige week werd neergeschoten door een 67-jarige patiënt. Martin probeerde daarbij een zorgbehandelaar te beschermen die werd aangevallen door de cliënt. De behandelaar, een 36-jarige vrouw, raakte gewond. Zelf werd Martin zwaargewond getroffen en overleed twee dagen later.
Met een erehaag en een herdenkingsdienst hebben vrijdag nabestaanden, vrienden en collega's van Martin afscheid van hem genomen. "Het raakt me persoonlijk, het komt heel dichtbij", voelt Isik. Om de dienst mede te betalen is hij een crowdfunding gestart waar inmiddels ruim 36.000 euro voor is gedoneerd.
Isik: "Ik ben zelf ook een dierbare verloren met een vergelijkbaar incident. Ik weet wat de impact is. Dus de mogelijkheid om te rouwen zonder financiële lasten is heel belangrijk, en reden voor mij om de crowdfunding te starten."
De dood van beveiliger Martin leidde tot veel woede. Met een paginagrote advertentie afgelopen maandag werd door verschillende zorgorganisaties opgeroepen om een eind te maken aan geweld tegen ggz-hulpverleners. Zorgvakbond NU'91 riep zorginstellingen op om met een minuut stilte de dood van Martin te herdenken en aandacht te vragen voor geweld in de ggz. "De maat is onderhand weleens vol", aldus Michel van Erp van NU'91.
Ook bestuurder Erik Masthoff van ggz-organisatie Fivoor wil een eind aan het geweld tegen ggz-hulpverleners. In 2017 werd bij een instelling van Fivoor een medewerker aangevallen met een schaar en overleed na twee dagen in het ziekenhuis te hebben gelegen.
"De impact van geweldsincidenten in de ggz is groot," schreef Masthoff in Het Parool eerder deze week. "Zo’n incident trekt een diepe kras, kost veel energie en vergt veerkracht en tijd om te boven te komen. Het zal nooit helemaal overgaan en kan nooit vergeten worden."
Volgens Masthoff is er veel aandacht voor geweld tegen onder meer agenten en ambulancemedewerkers, maar nog onvoldoende voor geweld tegen ggz-hulpverleners. "Ook zij doen hun werk vanuit bevlogenheid voor mens en maatschappij, ook zij worden soms met zeer moeilijke situaties geconfronteerd en ook zij moeten na een verschrikkelijke gebeurtenis de scherven oprapen en weer verder."
Naast de oproep om geweld in de ggz tegen te gaan vindt Van Erp ook dat er concreet actie moet worden ondernomen. "Er zijn altijd gesprekken gaande met ministeries over het onderwerp veiligheid en agressie in de ggz. Maar het levert nog niet altijd wat op. Op alle niveaus is er nog werk aan de winkel."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.