Terug

Volg Hart van Nederland

Eis zes jaar voor brandstichting in containercomplex Amsterdam: 'Verklaring verdachte piept en kraakt'

112

27 okt 2023, 17:18

Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag voor de rechtbank in Amsterdam zes jaar gevangenisstraf geëist tegen de 28-jarige Mohamed S., voor de brandstichting in containerwoningcomplex Startblok Riekerhaven in Amsterdam Nieuw-West. Zeker 135 huizen werden onbewoonbaar door de brand.

Op 13 november 2022 woedde een grote brand in een appartementencomplex aan de Voetbalstraat in Slotervaart. De brand begon in het huis van de verdachte. Net voor de brand uitbrak was de politie gewaarschuwd, omdat de man geluidsoverlast maakte, maar agenten waren net te laat. Toen ze ter plaatse kwamen, sloegen de vlammen al uit het dak van het complex.

Wel kon de Syrische S. snel aangehouden worden. De man heeft altijd ontkent dat hij verantwoordelijk is voor de brand. De verklaring die hij vrijdag ten overstaan van de rechtbank aflegde, klopt wat justitie betreft niet. "Die piept en kraakt", aldus de officier.

Het vuur sloeg snel om zich heen. Buurtbewoners konden alleen maar toekijken:

Appartementencomplex Amsterdam ingestort, brand onder controle
1:02
Appartementencomplex Amsterdam ingestort, brand onder controle

Brand is begonnen in kamer van S.

S. erkent dat de brand in zijn kamer in het complex is begonnen, maar daar heeft hij niet de hand in gehad. Hoe de brand is ontstaan, weet hij niet. Volgens zijn advocaat is er niet genoeg bewijs om zijn cliënt te veroordelen en moet hij worden vrijgesproken. De raadsman wees er onder meer op dat forensisch onderzoek geen aanwijzingen tegen S. heeft opgeleverd.

Volgens het OM "kan het niet anders dan dat S. de brand heeft gesticht". De officier wees op de toenemende onvrede van S. "met zichzelf en zijn woning", die zich in de periode voorafgaand aan de dag van de brand uitte in onder meer agressie, dreigen met zelfdoding en verward gedrag. "Het is een vloeiende lijn van gebeurtenissen geweest", aldus de aanklager. "Brandstichting past bij zijn gemoedstoestand en door hem gedane uitlatingen."

Gedragskundigen hebben niet kunnen vaststellen of de man leed aan een psychische stoornis, omdat hij niet wilde meewerken aan een persoonlijkheidsonderzoek.

Slachtoffers

De officier noemde het 'een wonder' dat de getroffen bewoners van het complex ongedeerd zijn gebleven en dat alleen zeven huisdieren het leven verloren.

Uit slachtofferverklaringen bleek vrijdag dat de brand en de gevolgen ervan diep hebben ingegrepen in het leven van een fors aantal bewoners van het complex. De officier: "Heel veel mensen hebben heel veel verloren en krijgen dat nooit meer terug." Ook wees zij erop dat veel van de bewoners jonge statushouders waren. "Zij bleven opnieuw achter met niets."

De rechtbank doet op 27 november uitspraak in de zaak.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Hart van Nederland / ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.