112
29 sep 2021, 10:38
Op papier hebben slachtoffers van misdrijven een sterkere positie gekregen, maar in de praktijk profiteren daar heel weinig mensen van. Het gaat vooral vaak mis bij zaken die het Openbaar Ministerie zelf afhandelt, zegt de Stichting Slachtofferhulp Nederland (SHN) in De Telegraaf.
In zaken die het OM zelf afdoet komt er geen rechter aan te pas, maar worden slachtoffers vaak vergeten. Volgens de Stichting Slachtofferhulp Nederland neemt driekwart van de in totaal vier miljoen slachtoffers niet eens meer de moeite om aangifte te doen omdat ze denken dat het zinloos is, of omdat de politie het ontmoedigt. Minder dan een kwart van de slachtoffers die recht hebben op een schadevergoeding vraagt daarom.
Bij rechtbanken gaat de behandeling van slachtoffers beter, maar dat is een relatief kleine groep. Uit cijfers van de Raad voor de Rechtspraak blijkt dat van de 1,5 miljoen ernstige zaken in 2020, er slechts 159.000 tot een strafzaak leidden.
Heb jij hier zelf ook mee te maken en wil je je verhaal met Hart van Nederland delen? Stuur de redactie een bericht via WhatsApp op 06 - 29 52 41 96 of bel 020 - 800 77 77.
Tekst: Hart van Nederland/ANP Beeld: Unsplash
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.