112
5 apr 2024, 07:12
Iets meer dan de helft (53 procent) van de jongens en mannen tussen de 16 en 25 jaar oud heeft in het afgelopen jaar ongewenst seksueel gedrag gezien tegenover vrouwen. 77 procent van de jonge mannen deed of zei niets, de laatste keer dat zij daarvan getuige waren. Het ging hierbij vooral om nastaren, nafluiten en het naroepen van een vrouw.
Dat wijst onderzoek van onderzoeksbureau Ipsos I&O uit, dat Plan International heeft laten uitvoeren.
Ruim een derde van de jonge mannen zag dat een vrouw werd nagestaard en bijna een kwart zag dat een vrouw werd nagefloten. 16 procent was getuige van het naroepen met seksuele opmerkingen en bij 13 procent waren dit beledigende opmerkingen. Ook het nasissen, betasten, in het nauw drijven en het vragen om seksuele handelingen werden genoemd als voorbeelden.
77 procent van de jonge mannen deed of zei niets. 40 procent vond nastaren of nafluiten niet belangrijk of ernstig genoeg, aldus het onderzoek. Een kwart greep niet in omdat ze niet wisten wat ze moesten doen en een op de vijf was bang voor negatieve reacties. Bijna een kwart vindt het oké om vrouwen op straat complimenten te geven over hun lichaam.
Volgens het onderzoek zien jongens en mannen niet altijd in dat bepaald gedrag meisjes en vrouwen een gevoel van ongemak en onveiligheid kan geven. Zo vertoonde een derde van de jonge mannen zelf ongewenst seksueel gedrag. Het grootste deel, 25 procent, staarde een vrouw na. De jonge mannen zeggen dit onbewust te doen.
Dit terwijl meisjes en jonge vrouwen aangeven het erg te vinden indringend te worden nagestaard of seksueel getinte opmerkingen te krijgen over hun uiterlijk of kleding, wees eerder onderzoek dat Plan International liet uitvoeren uit.
Directeur van Plan International, Garance Reus-Deelder, zegt dat jonge mannen de impact van ongewenst seksueel gedrag onderschatten. "Nog te vaak wordt seksuele straatintimidatie niet herkend, als 'niet zo erg' bestempeld of ontkend, terwijl seksuele intimidatie en geweld meisjes en jonge vrouwen wereldwijd beperken in hun bewegingsvrijheid en kunnen leiden tot angst en trauma." Ongeveer duizend jongens en mannen tussen de 16 en 25 jaar oud deden mee aan het onderzoek. Volgens hen zijn trainingen waarbij mannen zich leren uitspreken en voorlichting op school methoden om ongewenst seksueel gedrag tegen te gaan.
Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.
ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.