Terug

Volg Hart van Nederland

'Snel DNA-onderzoek nodig bij opsporing ouders containerbaby'

'Snel DNA-onderzoek nodig bij opsporing ouders containerbaby'

112

23 feb 2021, 06:23

Om de ouders te vinden van de baby die zondag is gevonden in een vuilcontainer in Amsterdam, moet zo snel mogelijk worden ingezet op DNA-verwantschapsonderzoek. Dat adviseert Ton Uiterwijk aan het onderzoeksteam. Hij leidde in 2016 het onderzoek naar de ouders van de baby die dood werd gevonden bij de Sloterplas.

Toen dat onderzoek na een jaar niks had opgeleverd, werd toestemming gevraagd voor DNA-verwantschapsonderzoek. Het DNA van het jongetje werd vergeleken met het DNA van mannen in de landelijke databank.

Op die manier werd de vader opgespoord, die de politie naar de moeder leidde. De moeder had de vader laten weten dat ze zwanger was, maar hij geloofde haar niet en wist niet dat ze bevallen was.

De 'Sloterplasbaby' werd op 8 juni 2016 gevonden door een vrouw die haar hond uitliet. Zij zag een hoofdje in een tas en waarschuwde de politie. Het jongetje heeft vermoedelijk meerdere weken bij de Sloterplas gelegen.

Zoveel mogelijk informatie delen

Naast het DNA-onderzoek is het belangrijk om zoveel mogelijk informatie te delen met het publiek, aldus de onderzoeksleider. "Je moet niks achterhouden. De moeder komt meestal uit de omgeving van de vindplaats", stelt Uiterwijk.

Het onderzoek richt zich daarnaast op de omstandigheden waarin de baby gevonden wordt. "Is de baby gekleed? Is het kindje in een doek gewikkeld? Waar komt de tas vandaan?" Ook wordt er gekeken of er camerabeelden zijn.

Bevallen op de wc

Ton Uiterwijk schakelde tijdens het onderzoek naar de Sloterplasbaby de hulp in van twee hoogleraren, onder wie een neonatoloog, die hem meer konden vertellen over de achtergrond van dit soort zaken.

"Wat ik heb begrepen, is dat dit soort meisjes of vrouwen vaak thuis op de wc bijvoorbeeld bevalt", weet Uiterwijk. "Ze smoren het huilen, omdat het kindje niet ontdekt mag worden. Dan kan zo'n kindje overlijden. Vaak wordt de baby in een tas gedaan."

Vaak is niemand in de omgeving op de hoogte van de zwangerschap. Dat was ook zo in het geval van de Sloterplasbaby. "De moeder bij wie ze woonde wist zelfs niet dat haar dochter zwanger was", vertelt Uiterwijk.

In contact komen met de moeder

Om in contact te komen met de moeder werd er destijds op het grafje een geplastificeerd A4-tje gelegd. "Moeder van de Sloterplasbaby, als je het grafje van je kindje komt bezoeken, wij willen je graag spreken en helpen", stond erop. Door de vele media-aandacht ging de politie er vanuit dat ze wist waar haar baby begraven was. Ze heeft zich niet gemeld, omdat ze het graf nooit heeft bezocht.

Toen de moeder werd aangehouden, vertelde ze dat, op de vader na, niemand wist van de zwangerschap en de geboorte. Volgens haar werd haar zoontje dood geboren.

Ze werd ervan beschuldigd dat ze het lijkje van haar pasgeboren baby heeft weggemaakt, maar werd in 2019 vrijgesproken. Volgens de rechtbank waren er te veel zaken onduidelijk gebleven, waaronder het moment van overlijden en de doodsoorzaak van het kindje.

Veel emotie

Volgens Uiterwijk komt er vaak veel emotie los bij dit soort zaken. "Ik heb ook kinderen en kleinkinderen, je gaat meteen terugdenken." Toch moet je volgens hem niet te snel oordelen, ook niet in het geval van de baby die zondag werd gevonden. "Het gaat vaak om trieste verhalen. Je weet niet welke ellende hier achter zit."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.