112
24 mrt 2021, 20:35
Volgens Jacqueline Kleijer van Bureau Jeugd & Media is het vragen naar het geslachtsdeel in een videolivestream 'manipulatie waar een kind moeilijk tegen bestand is'. Ze reageert op de ophef die is ontstaan na een livestream op Instagram waarin acteurs Bilal Wahib (22) en Oussama Ahammoud (20) een vermoedelijke minderjarige fan hebben gevraagd om zijn piemel te laten zien voor 17.000 euro.
De tiener gaf hier gehoor aan, waarna de beelden verspreid werden. Inmiddels is de 22-jarige Bilal opgepakt en doet de zedenpolitie hier onderzoek naar.
De specialist in media-opvoeding zegt dat er hier meerdere dingen verkeerd zijn gegaan. "Allereerst de machtsverhouding door het leeftijdsverschil, maar ook de invloed van Bilal als bekende Nederlander. Als bekende Nederlander heb je een voorbeeldfunctie", zegt Kleijer. "En ik denk dat veel jonge mensen dat nog wel eens vergeten. Ze beseffen niet wat voor invloed ze op anderen hebben."
Dat dit via een livestream op Instagram is gebeurd kan hebben meegeholpen volgens Kleijer. "In een livestream zit je in een groepsproces. Het lijkt dan op een soort community van mensen onder elkaar."
Volgens de expert is het dan goed mogelijk dat deelnemers in een sfeer terechtkomen waarbij je elkaar uitdagen op een grappende manier. "Maar het is natuurlijk geen grapje als je zo'n machtsverhouding hebt tussen iemand die een stuk ouder is en ook nog eens een bekende Nederlander is en een jongen van 12 jaar."
Kleijer geeft ook les, onder andere aan kinderen op basisscholen. "Wat ik ze dan leer is als iemand iets aan ze vraagt wat ze eigenlijk nooit zou doen, ze dan al een zinnetje of meme in hun hoofd hebben waarmee ze kunnen reageren. Bijvoorbeeld het zinnetje: 'Nee, ben je gek ofzo?' Het is heel belangrijk dat kinderen dat al van tevoren oefenen, want op het moment dat dit aan hen gevraagd wordt kunnen ze misschien niet meer helder nadenken dor de druk."
Daarnaast doet ze ook een oproep aan mensen die de video in hun bezit hebben: "Bekijk de beelden niet en wis ze direct van je telefoon, want er is misbruik gemaakt van een jongen van 12."
De politie bevestigd dat verhaal via social media. Zij roepen op om de beelden niet te verspreiden. Het gaat hier, door de jonge leeftijd van het slachtoffer, namelijk over kinderporno. Daarnaast is het delen van de beelden 'zeer kwetsend' voor het jonge slachtoffer.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.