Terug

Volg Hart van Nederland

Dit gebeurde er sinds de moordaanslag op Peter R. de Vries

112

15 juli 2021, 17:18

Heel Nederland is donderdag in shock na het verdrietige nieuws over het overlijden van Peter R. de Vries. Na de aanslag op zijn leven komt er maar mondjesmaat informatie naar buiten over de gezondheidssituatie van de misdaadverslaggever en over de verdachten die zijn opgepakt voor de aanslag.

Na de moordaanslag houdt heel Nederland de adem in. De familie van De Vries leeft sindsdien tussen hoop en vrees.

Meerdere schoten

Dinsdagavond 6 juli wordt De Vries neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat, in het centrum van Amsterdam. Hij loopt na de uitzending van RTL Boulevard, waar hij als deskundige aanwezig was, naar zijn auto en wordt daar onder vuur genomen. Meerdere ooggetuigen zeggen vijf schoten te hebben gehoord.

Zeker één kogel zou De Vries in het hoofd hebben getroffen. Hulpdiensten zijn snel ter plaatse en De Vries wordt zwaargewond overgebracht naar het VUmc in Amsterdam. Het ziekenhuis wordt die hele avond beveiligd door zwaarbewapende agenten.

In de loop van dinsdagavond arresteert de politie drie verdachten. Twee van hen worden aangehouden in een auto op de A4 bij Leidschendam. Zij worden verdacht van directe betrokkenheid. Het gaat om de 35-jarige Poolse Kamil E. uit het Gelderse Maurik en de 21-jarige Delano G. uit Rotterdam. Die laatste is vermoedelijk de schutter geweest, de Poolse man zou de vluchtauto hebben bestuurd. De politie doet huiszoekingen in Maurik, Tiel en Rotterdam en neemt gegevensdragers en munitie in beslag.

Een derde verdachte wordt aangehouden in Amsterdam-Oost. Hij blijkt niets met de zaak te maken te hebben en wordt kort daarna weer vrijgelaten.

Steun en hoop

Een dag na de aanslag ontwaakt Nederland met het nieuws van de moordaanslag en reageren veel mensen op het nieuws. De familie van De Vries laat van zich horen via een korte reactie van zoon Royce. Hij schrijft op Twitter dat "de grootste nachtmerrie" werkelijkheid was geworden. "Wij als familie omringen Peter met liefde en hoop in deze moeilijke fase. Veel is nog onzeker, maar wat vaststaat is dat alle steunbetuigingen uit het hele land nu enorm veel steun bieden."

Op de Lange Leidsedwarsstraat, de plek van de moordaanslag, ontstaat een alsmaar groeiende bloemenzee. Naast bloemen laten mensen ook gedichten en knuffels achter. Terwijl de familie van Peter leeft tussen hoop en vrees, stromen de steunbetuigingen binnen. Haagse politici, bekende en onbekende Nederlanders, en ook vanuit het buiteland laten mensen van zich horen. "Heel het land leeft mee met de familie, ik dus ook", reageert een vrouw die een bloemetje komt brengen op de plek waar het gebeurde.

Ook het koningspaar, dat op dat moment op staatsbezoek is in Duitsland, reageert ontdaan op de gebeurtenis. "Wij wensen iedereen die hem dierbaar is heel veel sterkte in deze moeilijke tijden. Hij is natuurlijk een bijzondere journalist, en dit was dan ook een aanslag op de journalistiek, hoeksteen van onze rechtstaat", zegt koning Willem-Alexander.

Burgemeester Femke Halsema en minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) brengen de volgende dag een bezoek aan de redactie van RTL Boulevard. Om te praten over de gebeurtenis en om de werknemers van het tv-programma een hart onder de riem te steken.

In de dagen die volgen komen er onregelmatig updates over de gezondheid van De Vries. De berichten zijn vaak somber en gevuld met onzekerheid of hij het gaat halen.

Op 9 juli wordt in Amsterdam een 'herdenking' voor De Vries. De Bloemleggers, naar eigen zeggen "een groep van bezorgde en betrokken burgers die zich zorgen maakt over de structurele naïeve opstelling vanuit de overheid tegenover de zware criminaliteit", leggen vierduizend witte rozen en een geschreven steunbetuiging neer voor Peter R. de Vries bij het monument op De Dam.

Wie zit er achter de aanslag?

Het is nog gissen wie er achter de aanslag op De Vries zit. Advocaat Inez Weski beklaagde zich erover dat er in de media al te gemakkelijk in de richting van Ridouan Taghi wordt gewezen, die zij verdedigt in het geruchtmakende liquidatieproces Marengo. Taghi is hoofdverdachte in die zaak.

In Marengo is Nabil B. kroongetuige. De Vries fungeerde sinds vorig jaar als adviseur en woordvoerder van B. Hij trok in die rol op met de twee huidige advocaten van de kroongetuige. In de wandelgangen wordt veelal gezegd dat het adviseurschap hem fataal is geworden. Hij had voor zover bekend geen beveiliging, omdat hij dat zelf niet wilde.

Volgend oud-advocaat van Nabil B., Oscar Hammerstein, is het zo klaar als een klontje dat Taghi achter de aanslag zit. "Er is geen enkele twijfel over wie hier de opdrachtgever van is: dat is Taghi of de bende van Taghi. Ze willen het strafproces tegen hem kapot maken en de Nederlandse samenleving om zeep helpen." Hij denkt ook dat De Vries niet de laatste is die op deze manier aan zijn einde komt. Hiermee doelt hij op de liquidatie van de broer van de kroongetuige in maart 2018 en de liquidatie van advocaat Derk Wiersum in september 2019, die de kroongetuige destijds bijstond.

De moorden - zeker die op Wiersum - brachten een enorme schokgolf teweeg en zetten het Marengo-proces onder hoogspanning. De zittingen gaan gepaard met extreme veiligheidsmaatregelen. De moord op Peter R. de Vries geeft Marengo definitief een ongekende, diabolische dynamiek.

De advocaten van de kroongetuige laten op 13 juli weten dat zij, ondanks de aanslag op De Vries, doorgaan met het bijstaan van Nabil B..

Aanslag met raketwerper

10 juli, een paar dagen na de aanslag op De Vries, wordt de redactie van RTL Boulevard opnieuw opgeschrikt door een ernstige dreiging. De studio in Amsterdam wordt ontruimd en de live uitzendingen van zaterdag en zondag worden geschrapt.

Volgens bronnen wordt er een aanslag voorbereid met een raketwerper en automatische wapens. Peter ter Velde van het initiatief Persveilig noemt het een nieuw dieptepunt: "Als het gaat om de veiligheid van journalisten is het een nieuw dieptepunt, dat nota bene een tv-programma moet wijken voor geweld, dat is echt uniek in Nederland."

Uit veiligheidsoverwegingen worden de uitzendingen voortaan vanaf het Mediapark uitgezonden. Volgens minister Grapperhaus worden er rond de studio van RTL Boulevard nu zichtbare en onzichtbare maatregelen worden genomen.

Overlijden

In de laatste dagen komt er weinig nieuws naar buiten over de situatie van De Vries. Tot donderdag rond 14.00 uur het bericht naar buiten komt dat De Vries in het ziekenhuis is overleden aan zijn verwondingen. Hij is 64 jaar geworden en laat zijn zoon Royce, dochter Kelly en zijn vrouw Jacqueline achter.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.