112
11 mrt 2023, 08:38
De RDW heeft geconstateerd dat er op sociale media geadverteerd wordt met illegale apk's. Dat meldde de organisatie die voertuigen en rijbewijzen registreert vorige week. Malafide keurmeesters bieden via internet een keuring aan, zonder dat ze naar je auto kijken. Voor 250 euro heb je een apk op zak en kun je weer een jaar legaal de weg op, ongeacht de toestand van je wagen. Het levert de criminele keurmeesters goud geld op.
Youtuber DARSHAN maakte er een video over om te laten zien hoe het werkt. Hij koopt een Peugeot 206 die met geen mogelijkheid meer de weg op mag; de wagen werkt niet, heeft geen verlichting en mist onderdelen.
Via Facebook komt Darshan Boerema, zoals de Youtuber eigenlijk heet, in contact met een keurmeester. Die wil zijn Peugeot voor 250 euro een jaar goedkeuren, zonder dat hij de wagen hoeft te zien. Boerema hoeft alleen maar een tikkie over te maken en dan krijgt hij het keurrapport. De prijs is opmerkelijk, want een normale keuring kost maximaal tussen de 50 en 60 euro.
Als hij het geld overmaakt, heeft de Youtuber nu een goedgekeurde auto die eigenlijk total loss is. Als hij de malafide keurmeester in kwestie vervolgens belt om te vragen waarom hij dit doet, zegt de monteur dat de illegale keursessies dagelijks zo'n 20.000 tot 25.000 euro opleveren. Dat geld wordt verdeeld over over vijf monteurs, vermoedelijk om het risico om gepakt te worden iets te spreiden.
De RDW treedt hier hard tegenop, meldt de organisatie. "Zodra wij constateren dat door een bedrijf illegale online apk’s worden uitgevoerd, wordt de erkenning ingetrokken en ook de bevoegdheid van de betrokken apk keurmeesters."
Op de apk voert de RDW steekproefsgewijs controles uit. Dit doen ze met een systeem op basis van verschillende parameters. Garagebedrijven en apk-keurmeesters die regelmatig fouten maken, kunnen hun bevoegdheid verliezen om apk's te mogen uit voeren. Garages en keurmeesters die zeer slecht presteren kunnen door de RDW uitgesloten worden van de bevoegdheid om te keuren.
Op dit moment wordt samen met brancheorganisaties en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gewerkt aan juridische mogelijkheden om tegen deze misstanden op te treden. In het nieuwe stelsel moeten ondernemers eerst een 'basiserkenning' aanvragen, die toetst of een ondernemer voldoet aan de (milieu)eisen of arbeidsomstandigheden in orde zijn. Daarnaast moet een ondernemer een recente verklaring omtrent gedrag hebben. "Met deze extra mogelijkheden kunnen we nog beter optreden tegen dergelijk misstanden."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.