112
7 mei 2018, 17:32
Veel voorkomende criminaliteit waarvan burgers het slachtoffer worden, is sinds de eeuwwisseling fors gedaald. Dat concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat de criminaliteitscijfers van 1948 tot 2017 onderzocht. Op elke duizend inwoners waren er vorig jaar 49 geregistreerde misdrijven. In 2001 en 2002 waren dat er fors meer, met 93 misdrijven per duizend inwoners. Aan het begin van de jaren zestig van de vorige eeuw werden maar dertien misdrijven per duizend Nederlanders genoteerd.
In het overzicht hieronder ziet u precies hoeveel misdaden afgelopen jaar in uw gemeente zijn geregistreerd. Door de slider te verschuiven kunt ook de misdaadcijfers van voor 2017 bekijken. Daarnaast kan er onderscheid worden gemaakt tussen het absolute aantal door de politie geregistreerde misdrijven in de gekozen gemeente in het gekozen jaar en het aantal misdrijven per duizend inwoners van de gekozen gemeente, volgens de inwonertallen van 1 januari dat jaar. Direct jouw eigen gemeente zien? Vul dan de naam van jouw gemeente in de zoekbalk in.
Een duidelijke verklaring voor de dalende criminaliteit heeft het onderzoeksbureau niet. Het zou deels te maken kunnen hebben met een dalende aangiftebereidheid, maar ook met de trends in drugsgebruik en -handel. De groep veelplegers, onder wie veel drugsgebruikers, halveerde tussen 2003 en 2014.
Moord en doodslag vindt vooral plaats in het criminele circuit, maar het aantal afrekeningen is sinds het begin van de eeuw gehalveerd. Liquidaties zijn goed voor een kwart van alle moord en doodslag. Moorden worden tegenwoordig vooral in de drie grote steden gepleegd. Tot 1965 vond in heel Nederland ongeveer evenveel moord en doodslag plaats, in de jaren negentig vielen in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag vier keer zoveel slachtoffers als elders in het land. Dat is nu nog steeds het geval.
Ook de opkomst van de (spel-) computer speelt een rol. Jongeren zouden liever gamen dan buiten rondhangen, waardoor ze minder in contact komen met 'foute' vrienden en minder gelegenheid hebben om misdrijven te plegen. Maar de computers zorgen ook voor een heel nieuw soort misdaad: cybercriminaliteit. Daarvan wordt nog maar weinig aangifte gedaan, ook omdat mensen soms niet eens weten dat ze slachtoffer zijn. ANP / Redactie
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.